Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik
Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik, którym jest sok pomidorowy. Dzięki temu gotuje zupę o wiele szybciej niż tradycyjną. A jej smak rzeczywiście jest rewelacyjny. Po co więc tracić w kuchni więcej czasu, jak można zrobić zupę pomidorową w kilka chwil?
Magda Gessler słynie ze swoich sprytnych rozwiązań kulinarnych i dobrych pomysłów. I właśnie na taki wpadła, przyrządzając pomidorówkę. Zamiast dodawać do niej przecier pomidorowy, używa pomidorowego soku. To właśnie on stanowi podstawę zupy, bulion tylko ją dosmacza. Mamy nadzieję, że was ten przepis też zachwyci.
Pomidorówka Gessler na soku pomidorowym
Składniki:
1 l bulionu
bazylia
tymianek
lubczyk
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l soku pomidorowego
100 ml śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie zupy pomidorowej na soku
Do bulionu dodaj zioła i przyprawy, gotuj na niedużym ogniu kilka minut. Marchewkę, pietruszkę i por oczyść, dodaj do bulionu.
Cebulę obierz, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Dodaj do bulionu razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Gotuj je, aż zrobią się na wpół miękkie.
Dolej do garnka sok pomidorowy. Zupę zagotuj i gotuj ją na niedużym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zabiel ją śmietaną. Przed podaniem możesz ją posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową, a także recepturę Tomasza Strzelczyka na pomidorówkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza
Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa
Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
Źródło: ofeminin