Smakosze.pl Przepisy Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika
Kadr z kanału TalerzPokus.tvudostępnionego na portalu youtube.com

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

10 grudnia 2020
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Gołąbki to bez wątpienia tradycja w naszej kulinarnej historii . Możemy przygotować je na kilka sposobów, dzięki czemu sprawdzą się nie tylko dla fanów mięsa, ale i osób, które utrzymują swoje codzienne menu w stylu wegańskim . Choć przygotowanie gołąbków nie należy do najbardziej skomplikowanych, wiele osób woli kupić gotowe.

Przedstawiamy przepis na perfekcyjne gołąbki , które smakiem odzwierciedlą te prawdziwe, klasyczne, które kojarzą się nam z domowym obiadem. Warto jednak pamiętać o tym, że w trakcie ich przygotowania należy skupić się na farszu. Często wychodzi suchy i twardy, a jak wiemy, jest esencją całego dania.

Gołąbki uznawane są za uniwersalną klasykę 

Gołąbki to potrawa półmięsna , która składa się z farszu zawiniętego w rolkę z liści kapusty białej. Tradycyjne gołąbki robimy poprzez wymieszanie ze sobą mięsa wieprzowego z ryżem . Istnieje również wersja z kaszą gryczaną czy dodatkowymi składnikami takimi, jak cebula czy grzyby . Co więcej, istnieją różne wersje gołąbków ze względu na dodawane do nich mięso. Jedni przygotowują je na bazie mięsa drobiowego inni na bazie baraniny .

Istnieją również wersje wegańskie , które pomijają w przepisie mięso. To rewelacyjny pomysł dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych, a chciałyby poczuć namiastkę polskiej kuchni.

Genialne tricki na perfekcyjny farsz 

Mięsny farsz nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Zdarza się być suchy i twardy , co psuje efekt końcowy całej potrawy. Jak się okazuje, jest na to kilka sposobów. Niektórzy dodają do farszu pokruszony lód, inni napar miętowy czy nawet bulion do samego mięsa . Dzięki temu farsz będzie nie tylko soczysty , ale i aromatyczny . Jeśli chodzi o napar miętowy, dodanie około 100 ml poprawi smak całego dania, a sam w sobie napar nie będzie wyczuwalny . Podajemy przepis na tradycyjne gołąbki, czyli takie, które znamy najlepiej. To połączenie ryżu z mielonym mięsem oraz aromatyczną kapustą. Przypominamy również o przepisie na gołąbki bez zawijania, który znajdziecie tutaj . Ważną informacją jest również to, czy można mrozić przygotowane gołąbki. Pisaliśmy o tym w tym artykule .

Przepis na idealne gołąbki 

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta,

  • Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),

  • Około 100 g białego ryżu,

  • 2 średnie cebule,

  • Około 2 l bulionu,

  • Około 500 ml przecieru pomidorowego,

  • Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,

  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy