Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie
Jajecznica z pomidorem to sposób na pyszne i energetyczne śniadanie. Do jajecznicy dodaj łyżkę śmietany, aby była puszysta, wilgotna i delikatna. Jajecznicę przygotuj z pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na prawdziwym maśle, a zyskasz wspaniały smak. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę z pomidorem-w sam raz na śniadanie.
Jajecznica jest szybkim daniem, które jednak można łatwo wysuszyć i sprawić, że kawałki ściętych jajek będą małe, suche i stracą swój smak. Łyżka śmietany dodana do jajecznicy mocno ją nawilży i sprawi, że jajecznica będzie idealnie ścięta, mokra i zyska doskonałą konsystencję. Jajecznicę zawsze smaż na prawdziwym maśle o wysokiej zawartości tłuszczu.
Jajecznicę oprósz szczypiorkiem lub bazylią. Świeże liście bazylii dodadzą jej śródziemnomorskiego akcentu, szczypiorek natomiast smaku i aromatu rodem z polskiego ogródka. Jajecznicę mieszaj delikatnie, aby uzyskać duże, wilgotne kawałki.
Z jajek i pomidorów możesz przygotować również pyszną szakszukę , czyli orientalne danie Bliskiego Wschodu.
Przepis na jajecznicę z pomidorem
Składniki na 2 porcje:
-
6 jajek
-
8 pomidorków koktajlowych
-
sól, pieprz
-
łyżka śmietany 18%
-
łyżka masła
-
świeży szczypiorek lub bazylia
Jak przygotować jajecznicę z pomidorem, w sam raz na śniadanie?
Na maśle podsmaż przekrojone pomidorki koktajlowe. Wbij jajka, podsmaż chwilę, następnie dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż jajecznica się zetnie.
Smacznego.