Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Pyszna i prosta przystawka
canva/freeskyline

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Pyszna i prosta przystawka

18 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.

Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.

Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem .

Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 5 dużych jajek

  • 1/3 tuńczyka w sosie własnym z puszki

  • 3 suszone pomidory w oliwie

  • 3 oliwki czarne

  • łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych

  • mały kawałek cebuli czerwonej

  • sól, pieprz

  • łyżka majonezu

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?

Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, przełóż do miski. Tuńczyka wyjmij z puszki, rozgnieć widelcem z oliwą i dodaj do żółtek. Oliwki, pomidory, cebulkę bardzo drobno posiekaj, dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Pomidory suszone w oliwie

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Przygotowany farsz dopraw solą, pieprzem, majonezem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj więcej oliwy , całość przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na ugotowane białka, w miejsca po żółtkach, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy