Smakosze.pl Przepisy Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie
canva/jabiru

Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie

2 sierpnia 2022

Szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania? Nasz przepis na jajka sadzone inaczej z pewnością wam się spodoba. Usmażenie grzanek z chleba sprawia, że klasyczna wersja smażonego specjału nabiera charakteru. Chrupiące pieczywo doskonale pasuje do delikatnie ściętego białka i pysznego płynnego żółtka. Spróbujecie?

Jajka sadzone w toście będą pyszną wersją porannej klasyki. Zamknięty w smakowitej ramce smakołyk nie tylko nie rozleje się na patelni, ale też zachwyci pysznym kontrastem — delikatnej masy wewnątrz i przyjemnie chrupiącej warstwy na zewnątrz.

Przepis na smaczne jajka sadzone w toście

Dobrze wam znane danie z łatwością zmienicie w wizualnie zachwycający śniadaniowy rarytas. Jajko sadzone inaczej jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zamiast podawać pieczywo obok, wykonacie z niego chrupiącą grzankę bez wnętrza, w której zamkniecie kurzy specjał. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 4 jajka

  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnisty

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajka sadzone w toście? Przepis jest bardzo prosty

W kromkach chleba tostowego wycinamy otwory. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie podsmażamy na nim pieczywo przez chwilę — do czasu, aż nieco się zrumieni. Wtedy obracamy je, po czym do każdego „okienka” wbijamy jedno jajo.

Całość doprawiamy je solą oraz pieprzem i przykrywamy. Smażymy przez 2-3 minuty, by się ścięło. Jajka sadzone w toście podajemy na ciepło posypane zieleniną. Smacznego.

Po inne przepisy na smaczne śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. pomysł na szybką i sycącą pieczoną owsiankę , a także niezawodny patent na lekkie placki na jogurcie greckim .

Jajko sadzone w toście jest pyszne
canva/RESTOCK images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy