Lekkie placuszki śniadaniowe na jogurcie greckim
Wstając wcześnie z rana, nie łatwo jest rozpocząć dzień od dużego gotowania, dlatego polecamy przygotowanie śniadaniowych placuszków. Do ich ciasta dodaje się jogurt grecki, dzięki czemu są bardzo delikatne i puszyste. Duży wpływ na smak mają również jabłka, które swoją kwaśnością kontrastują ze słodyczą ciasta.
Placuszki śniadaniowe są daniem, które idealnie pasuje na śniadanie. Po zjedzeniu kilku z nich w żołądku czuje się przyjemną sytość, lecz placki są na tyle lekkie, aby nie być ociężałym i przejedzonym. Jeśli chcesz wzmocnić ich smak, do masy wsyp przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Dobrze pasują do nich także owocowe konfitury i inne przetwory.
Zrobienie ciasta na bazie gęstego jogurtu greckiego pozwala uzyskać puszyste placki, które wręcz rozpływają się podczas jedzenia. Jogurt jest także niskokaloryczny, z małą zawartością tłuszczu, co sprzyja zachowaniu odpowiedniej sylwetki. Pamiętaj tylko aby nie łączyć placków z niezdrowymi dodatkami, bo wysiłki mogą się zmarnować.
Przepis na placuszki z jogurtem greckim
Składniki:
325 g mąki
1 łyżka cukru
2 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2/3 szklanki mleka
2 jabłka
odrobina soli
Zacznij od przesiania mąki i sody oczyszczonej przez sitko bezpośrednio do dużej miski. Następnie wsyp do nich cukier oraz sól i przemieszaj. Jajka, jogurt oraz mleko wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu i zalej nimi suche składniki.
Jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, odciśnij odrobinę wody i wrzuć je do ciasta. Mieszaj je rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej roślinny. Wylewaj na niego porcje ciasta i smaż z jednej strony. Po uzyskaniu na niej jasnobrązowego koloru przekręć placki na drugą. Po usmażeniu placuszków przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy będą jeszcze ciepłe, posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi.
Źródło zdjęcia: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ilovebake.pl