Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie placuszki śniadaniowe na jogurcie greckim
Adam Moskal
Adam Moskal 10.01.2022 01:00

Lekkie placuszki śniadaniowe na jogurcie greckim

Placki z jabłkami
canva/PingPongCat, Getty Images

Wstając wcześnie z rana, nie łatwo jest rozpocząć dzień od dużego gotowania, dlatego polecamy przygotowanie śniadaniowych placuszków. Do ich ciasta dodaje się jogurt grecki, dzięki czemu są bardzo delikatne i puszyste. Duży wpływ na smak mają również jabłka, które swoją kwaśnością kontrastują ze słodyczą ciasta.

Placuszki śniadaniowe są daniem, które idealnie pasuje na śniadanie. Po zjedzeniu kilku z nich w żołądku czuje się przyjemną sytość, lecz placki są na tyle lekkie, aby nie być ociężałym i przejedzonym. Jeśli chcesz wzmocnić ich smak, do masy wsyp przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Dobrze pasują do nich także owocowe konfitury i inne przetwory.

Zrobienie ciasta na bazie gęstego jogurtu greckiego pozwala uzyskać puszyste placki, które wręcz rozpływają się podczas jedzenia. Jogurt jest także niskokaloryczny, z małą zawartością tłuszczu, co sprzyja zachowaniu odpowiedniej sylwetki. Pamiętaj tylko aby nie łączyć placków z niezdrowymi dodatkami, bo wysiłki mogą się zmarnować.

Przepis na placuszki z jogurtem greckim

Składniki:

  • 325 g mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 jabłka

  • odrobina soli

Zacznij od przesiania mąki i sody oczyszczonej przez sitko bezpośrednio do dużej miski. Następnie wsyp do nich cukier oraz sól i przemieszaj. Jajka, jogurt oraz mleko wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu i zalej nimi suche składniki.

Jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, odciśnij odrobinę wody i wrzuć je do ciasta. Mieszaj je rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej roślinny. Wylewaj na niego porcje ciasta i smaż z jednej strony. Po uzyskaniu na niej jasnobrązowego koloru przekręć placki na drugą. Po usmażeniu placuszków przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy będą jeszcze ciepłe, posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić szybkie i puszyste placuszki na kefirze. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi.

Placuszki

Źródło zdjęcia: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Jajka