Jak czyścić ruszt grilla? Sekretem sukcesu jest 1 powszechny produkt
W majówkę większość z was rozpocznie sezon grillowy. Pora więc przygotować sprzęt. Dziś powiemy wam, jak czyścić ruszt grilla. Sekretem sukcesu jest jeden powszechny produkt, a mianowicie soda oczyszczona. Wystarczy jej użyć, by przywrócić rusztowi dawny blask.
Lubimy grillować i jeść przyrządzone w ten sposób potrawy, ale nie przepadamy za czyszczeniem rusztu. Nic dziwnego, wszak nie jest to przyjemne, ani łatwe zadanie. W czasie pieczenia mięs i kiełbas wydobywający się z nich tłuszcz zapieka się na ruszcie i staje się trudny do usunięcia. Oczywiście częściowo jest on opalany, ale i tak po grillowaniu cały ruszt jest oblepiony kleistą substancją. Jak ją usunąć?
Jak czyścić ruszt grilla?
Jedzenie potraw z brudnego rusztu z pewnością nie byłoby dla nikogo przyjemnością. Nie dość, że taki ruszt wygląda niehigienicznie, to jeszcze w zabrudzeniach znajdują się szkodliwe polimery kwasów tłuszczowych, mogą się też w nich rozwinąć bakterie. Dlatego przed każdym użyciem powinniśmy oczyścić ruszt grilla.
Idealnie byłoby wyczyścić ruszt po zakończonym grillowaniu, kiedy ruszt jest jeszcze ciepły. Wtedy łatwiej usunąć z niego zanieczyszczenia. Dobrze byłoby też oczyścić inne elementy grilla, jak obudowa, na której również osadza się tłuszcz i brud.
Ruszt grilla najlepiej jest po zakończonym grillowaniu i przestygnięciu przetrzeć papierowym ręcznikiem lub wilgotną szmatką. Potem trzeba go umyć środkami ułatwiającymi usuwanie tłustych zabrudzeń. Można sięgnąć po gotowe, chemiczne specyfiki albo po domowe środki.
Z usuwaniem tłuszczu dobrze radzi sobie soda oczyszczona. Wystarczy wymieszać ją z ciepłą wodą, tak, by powstała gęsta papka. Trzeba ją nanieść na ruszt i pozostawić na pół godziny. Można też przygotować płynny roztwór z sody i wody i rozpylić go po kratce. W tym celu na 1 litr wody trzeba wsypać opakowanie sody. Po spryskaniu kratki płynem trzeba pozostawić całość na kilka minut, a potem wyczyścić ruszt druciakiem lub specjalną szczotką i dokładnie go spłukać.
Ruszt grilla można też przemyć wodą z dodatkiem octu. Ocet zmiękcza wodę i ułatwia usuwanie tłuszczu, a przy okazji działa odkażająco. Jednak umyty nim ruszt warto przed użyciem przepalić, by pozbyć się charakterystycznego zapachu.
Inne sposoby na czyszczenie rusztu
Do czyszczenia rusztu można też wykorzystać parownicę. Pod wpływem wilgoci, wysokiej temperatury i ciśnienia tłusty nalot łatwo zostanie usunięty. Dodatkowo ruszt zostanie zdezynfekowany, a więc oczyszczony z ewentualnych drobnoustrojów.
Jeśli ktoś ma, może też wyczyścić ruszt grilla przy użyciu myjki wysokociśnieniowej. Do takiego mycia nadają się jednak wyłącznie grille węglowe i niektóre gazowe.
Z naszego serwisu dowiecie się też, jak wyczyścić chlebak, a także, w jaki sposób czyścić deskę do krojenia.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kaercher, top-grille