Jak długo należy smażyć jajka sadzone?
Jajka sadzone są jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Perfekcyjny specjał powinien charakteryzować się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli jajka będziemy smażyć odpowiednio długo. Przeważnie potrzebują około 4 minut.
Smakowite jajka sadzone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie zajadają specjał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować idealne jajka sadzone.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jak długo powinniśmy smażyć jajka sadzone?
Nie da się ukryć, że jajka sadzone zajmują szczególne miejsce w kulinariach. Z miłą chęcią sięgają po nie smakosze z całego świata. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jajka w tej odsłonie potrafią smakować obłędnie .
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, na czym najlepiej smażyć jajka sadzone . Oczywiście rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie. Warto jednak wiedzieć przez ile minut powinniśmy poddawać nasz specjał obróbce cieplnej.
Jajka sadzone smakują najlepiej wówczas, gdy białko jest ścięte, a żółtko nadal pozostaje płynne. Wystarczy, że specjał będziemy smażyć przez około 4 minuty . Rzecz jasna zależy to od mocy palnika oraz rodzaju wykorzystanego tłuszczu.
W trakcie tych 4 minut najlepiej, jeśli przez pierwsze 2 minuty będziemy smażyć jajka bez przykrycia . Natomiast przez pozostałą część czasu warto podgrzewać smakołyki pod pokrywką.
Jajka sadzone krok po kroku
Bez wątpienia jajka sadzone są jedna z najprostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że warto wykorzystywać sprawdzone metody . Dziś podzielimy się jedną z nich. Dzięki niej jajka sadzone za każdym razem wychodzą perfekcyjnie.
Na początku musimy umyć jajka w letniej wodzie z dodatkiem detergentu. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kiedy będzie już gorący, na patelnię rozbijamy jajka . Warto zachować ostrożność, ponieważ nietrudno o uszkodzenie błony okalającej żółtko.
Pexels / Klaus Nielsen
Jajka nie mogą nadmiernie skwierczeć. W przeciwnym wypadku całe będą w nieestetyczne plamy. Gdy nasze danie zacznie skwierczeć, koniecznie zmniejszmy ogień. Ja jka smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie patelnie przykrywamy pokrywką .
Kontynuujemy smażenie przez kolejne 2 minuty. Jajka sadzone są już gotowe. Wykładamy je na talerz i serwujemy z ulubionymi dodatkami. Warto wiedzieć, o jaki błąd łatwo podczas przyrządzania jajek sadzonych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne Przeboje