Jak gotować rosół, by był klarowny? 1 detal jest kluczowy
Apetyczny rosół to taki, który jest klarowny i złocisty. Na jego widok dosłownie ślinka cieknie. Jak jednak gotować tradycyjny wywar, by wyszedł idealny? Oto kilka detali, na które warto zwrócić uwagę. Jednym z nich, przy którym często popełniamy błąd, jest fakt, że mięso na rosół powinno być dokładnie rozmrożone.
Mięso i warzywa to podstawa pysznego rosołu
Rosół jest najpopularniejszą zupą w Polsce. W wielu domach gości w niedziele i święta, ale nie tylko. Jego podstawowymi składnikami są mięso i warzywa.
Dobór mięs jest dowolny, ale zwykle gotujemy wywar na domowej kurze, mięsie kurczaka, kaczki, indyka lub wołowinie.
Co ważne w temacie mięsa, przed włożeniem do garnka i zalaniem wodą, powinno być ono dobrze rozmrożone.
Dopilnujcie tego, gdy korzystacie z mięsa z zamrażarki. Inaczej bulion może wyjść mętny i nieapetyczny.
Jeśli chodzi o warzywa, do rosołu oczywiście dodaje się włoszczyznę, czyli marchew, pietruszkę, seler i por.
Obowiązkowym dodatkiem jest też opieczona cebula, która dodaje wywarowi apetycznego, złocistego smaku.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, by otrzymać klarowny rosół?
Gotując rosół należy pamiętać, by gotować go począwszy od zimnej wody.
Co to oznacza?
Ni mniej, ni więcej, niż zalanie rozmrożonego mięsa zimną wodą.
Dzięki temu nie tylko do wywaru przejdzie z mięsa więcej smaku i aromatu, ale też rosół nie zmętnieje.
Rosół gotujmy na niedużym ogniu, do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się szumowiny. Należy je zebrać, ponieważ też mogą zmącić nam wywar.
Dalej rosół gotujemy na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, dzięki czemu będzie smaczny i pozbawiony niepożądanych zapachów.
Choć nie jest to zalecane, niektórzy uzupełniają nadmiar wyparowanej z garnka wody. W żadnym wypadku nie należy wtedy sięgać po zimną wodę, można dolać wyłącznie wrzątek. Inaczej rosół również może stracić klarowność.
Jak wyklarować mętny rosół?
Jeśli jednak rosół wyszedł Wam mętny, bez problemu możecie go wyklarować.
Wystarczy dodać do gotującego się wywaru ubite białko jaja kurzego.
Gdy po kilku minutach piana wchłonie zbędne składniki, wystarczy wyjąć je z wywaru łyżką cedzakową. W razie potrzeby czynność można powtórzyć.
Z naszego serwisu dowiecie się też,
dlaczego rosół należy gotować bez przykrycia
, a także,
co oznacza piana na rosole
.