Jak mrozić grzyby?
Mrożenie grzybów jest nieco mniej popularne niż ich suszenie. Wynikać to może z faktu, iż ta forma obróbki pozwala na nieco mniejsze wydobycie aromatu skarbów lasu. Jeśli jednak chcemy mieć pod ręką grzyby w środku zimy, warto rozważyć utrwalenie ich w ten sposób. Podpowiadamy jak to zrobić poprawnie.
Przedstawialiśmy wam już wiele receptur z udziałem grzybów. Zdradzaliśmy jak przygotować placki ziemniaczane nadziane aromatycznymi borowikami czy tradycyjną grzybową . Dzięki zamrożeniu zbiorów smakiem tych potraw będziecie mogli cieszyć się naprawdę długo.
Jak poprawnie zamrozić grzyby?
Najlepiej jest zamrażać świeże egzemplarze, choć dopuszcza się ich wcześniejsze zblanszowanie. Proces ten jednak obniża walory smakowo-zapachowe. Decydujcie się na ich obróbkę zatem tylko wtedy, gdy nie możecie zamrozić grzybów bezpośrednio po zebraniu.
Zdecydowanie lepiej jest bowiem grzyby dokładnie oczyścić z zabrudzeń i zamrozić bez gotowania. Najlepiej jednak ich nie myć, tylko przetrzeć miękkim papierem lub lekko wilgotną ściereczką. Tak przygotowane skarby lasu kroimy i porcjujemy.
Grzyby możemy z powodzeniem zamrozić w domowej zamrażarce. Konieczne jednak jest, aby były trzymane w temperaturze co najmniej -18 °C . W takim stanie możemy je przechowywać maksymalnie przez pół roku .
Pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie można mrozić grzybów robaczywych . One nie nadają się do spożycia w żadnej formie, więc jeżeli udało nam się zebrać taki okaz, wyrzućmy go. W przeciwnym wypadku narażamy się na problemy zdrowotne.
Nie zamrażajmy też grzybów wcześniej rozmrożonych. Robiąc to, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe. Zasada ta dotyczy również wielu innych produktów utrwalonych poprzez przechowywanie w niskiej temperaturze.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se, .polki