Smakosze.pl Porady Jak podgrzewać parówki? 1 błąd i nie wyjdą Ci na zdrowie. Ogiński wyjaśnił dlaczego
Canva / bototolux ; screen z filmu na kanale TikTok @kochamgotowacofficial

Jak podgrzewać parówki? 1 błąd i nie wyjdą Ci na zdrowie. Ogiński wyjaśnił dlaczego

13 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz swój ulubiony sposób na parówki? Upewnij się, że nie jest szkodliwy dla Twojego zdrowia. Na skutek wysokiej temperatury parówki zaczynają bowiem wydzielać trujące substancje. Szczegóły na ten temat wyjawił Piotr Ogiński.

Jak mogą nam szkodzić parówki?

Piotr Ogiński od lat prowadzi kanał na TikToku, z którego pochodzi jego powyższe zdjęcie. Za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się swoją ogromną wiedzą na tematy kulinarne. Tym razem przedstawił szokujące dla niektórych fakty dotyczące przyrządzania parówek. Czy jesteś pewien, że wiesz, jak je przyrządzać?

Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie

Dlaczego pieczenie i smażenie parówek może być niebezpieczne dla zdrowia?

Wiele osób szuka urozmaicenia dla przyrządzanych przez siebie parówek. Zamiast wkładać je do garnka z wodą stawia na podsmażanie lub pieczenie. Okazuje się, że te metody mogą mieć opłakane skutki. Dlaczego tak się dzieje?

Producenci parówek zwykle dodają do swojego wyrobu sole peklujące. W składniku tym zawarte są azotyny i azotany. Pod wpływem temperatury 130 stopni C zaczynają one wydzielać szkodliwe dla nas związki chemiczne, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze.

Parówek ku zaskoczeniu większości nie powinno się również gotować. Wyrób sprzedawany jest już bowiem w formie zdatnej do jedzenia. Można go co najwyżej podgrzać, by przyjemniej się go jadło. Gotując parówki we wrzątku wypłukujemy z nich większość smaku. W dodatku w skrajnych przypadkach pod wpływem zbyt wysokiej temperatury kiełbaski mogą nawet eksplodować.

Jaki jest odpowiedni sposób na przygotowanie parówek?

Właściwe przygotowanie parówek nie jest sztuką trudną . Przyda się do tego jednak kuchenny termometr . Dzięki prostemu urządzeniu będziemy mogli monitorować na  bieżąco oddziałującą na kiełbaski temperaturę .

Do garnka wlej wodę i postaw go na kuchenkę . Płyn podgrzej do temperatury 75 stopni C. Następnie włóż do garnka porcję parówek. Całość trzymaj na średniej mocy palnika .

Parówki podgrzewaj w wodzie o temperaturze 72-75 stopni C . Powinno to trwać do momentu, aż mięso osiągnie 68 stopni C . Wtedy nasz produkt gotowy jest do podania, a my mamy pewność, że nam nie zaszkodzi .

Oczywiście nie musisz bawić się z termometrem. Możesz po prostu zagotować wodę, włożyć do niej parówki, całość zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem 3-4 minuty. Po tym czasie parówki będą dobrze podgrzane.

Co jeszcze warto wiedzieć o parówkach ? W sklepie wybierajmy te wysokiej jakości. W ich składzie powinno być przynajmniej 90 procent mięsa . Tylko z takiego produktu możemy przygotować wartościowy posiłek. W kwestii wyboru parówek warto znać się na porady dietetyczki . Dowiedz się, w którym momencie należy pozbyć się z parówek osłonek .

Źródło: TikTok @kochamgotowacofficial

W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół
Zetrzyj na tarce charakterny dodatek i wraz z jogurtem dodaj do marchewki. Surówkę pochwaliłaby nawet Gessler
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy