Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.03.2023 07:57

Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie

ugotowane mięso z rosołu
Canva / mrsixinthemix

Przy każdym gotowaniu rosołu pojawia się ten sam problem - jak zagospodarować składniki pozostałe po jego przyrządzaniu? Mamy dla Was 5 pomysłowych zastosowań dla mięsa po rosole. Koniecznie wypróbujcie każdy z nich.

Nie marnuj mięsa po rosole

Rosół najczęściej warzy się na kurczaku, nierzadko z dodatkiem wołowiny, indyka czy kaczki. Co zrobić potem z mięsem, aby się nie zmarnowało? Niektóre z propozycji będą totalnym zaskoczeniem. Domownicy oniemieją z zachwytu.

Dlaczego warto dodać starte ziemniaki do kotletów mielonych? Powody zachwycają

Jak można pomysłowo wykorzystać mięso po rosole?

Niektóre patenty na wykorzystanie mięsa z rosołu są powszechnie znane. Każdy z nas choć raz przygotowywał z niego pasztet lub farsz do pierogów. Zapewniamy, że pysznych sposobów jest znacznie więcej. Warto zapoznać się z nimi i wprowadzić apetyczne nowości do swojej kuchni.

Z kurczaka i wołowiny z rosołu przyrządzisz pyszne mięso szarpane. Nada się doskonale do kanapek na ciepło lub tortilli. Wystarczy rozdrobnić je i bogato doprawić. Ta metoda jest bardzo prosta i mega pyszna.

Mięso obierz z kości i pokrój w paseczki. Dopraw je obficie musztardą, ketchupem, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Nie zapomnij o dodaniu podsmażonego czosnku z cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki z solą, pieprzem, chochelką ugotowanego wywaru i ciesz się pysznym dodatkiem do pieczywa.

Paprykarz z kurczaka to kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po rosole. Niektórym przepis może kojarzyć się z kultową rybną konserwą sprzed lat. Gwarantujemy, że domowy paprykarz z gotowanego mięsa jest nieporównywalnie smaczniejszy i oczywiście zdrowszy. Wystarczy ugotowany ryż i kilka dodatków smakowych.

Mięso po rosole oddziel od kości i drobniutko pokrój. Wymieszaj je z ugotowanym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę, marchewkę i  paprykę w proszku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i zajadaj na ciepło lub po wystudzeniu.

 

Jak jeszcze można wykorzystać mięso po rosole?

Z mięsa po rosole możesz przyrządzić dania obiadowe. Kurczaka i wołowinę wystarczy oddzielić od kości. Dalsze działanie zależy od tego, jaką potrawę zamarzymy sobie danego dnia. Poniżej znajdziecie nieco inspiracji.

Z mięsa z rosołu przygotujesz klopsiki. Po prostu zmiel je, wymieszaj z jajkiem, namoczoną bułką i przyprawami. Uformuj klopsiki, obtocz w mące i usmaż na patelni. Mięsne kuleczki uzupełnią smaczny rosół lub staną się bazą na apetyczne drugie danie.

Równie prosty w przygotowaniu jest makaron z mięsnym sosem. Wołowinę i kurczaka rozdrobnij i przypraw ziołami na włoską modłę. Dodaj pomidorową passatę, czosnek i cebulę. Wszystko razem podsmaż i rewelacyjny sos do spaghetti gotowy.

Wielbiciele zapiekanek także znajdą coś dla siebie. Mięso po rosole idealnie będzie komponować się z zapiekanką makaronową. Do głównych składników dodaj wybrane warzywa i przyprawy. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia. 

Składniki zapiekanki z mięsem po rosole zalej sosem na bazie śmietanki, jajka i tartego sera. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po ok. 40 minutach wyjmiesz z niego aromatyczny obiad dla całej rodziny. Pyszniej i prościej już się nie da. Takiego przepisu na rosół jeszcze nie widzieliście. Sposób Karola Okrasy na wywar zapiera dech w piersiach.

mięso po rosole na desce.png
Canva / Angelika Heine