Smakosze.pl Porady Jak poprawnie przechowywać czosnek?
canva/jackmac34

Jak poprawnie przechowywać czosnek?

16 lutego 2022

Spożycie czosnku potrafi przynieść wiele korzyści. W potrawach smakuje nieziemsko, dlatego też warto mieć pod ręką kilka świeżych ząbków tej wyrazistej przyprawy. Aby spełniła swoje zadanie, należy ją jednak dobrze przechować. Spróbujcie zalać ją oliwą, a z tak aromatycznego tłuszczu skorzystacie jeszcze nie raz. Czosnek potrafi nadać charakteru niejednemu daniu. Podpowiadaliśmy wam już jak go obrać i jak pokroić , by nie utracił swych cennych prozdrowotnych właściwości. Tym razem zdradzamy najlepsze sposoby na przechowanie warzywa.

Jak przechowywać czosnek?

Czosnek powinno się trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Idealnie, gdy włożymy go do papierowej torebki albo pudełka. To zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i uchroni warzywo przed przedwczesnym kiełkowaniem.

Możemy też skorzystać z drewnianego koszyczka. Warunek jest tylko jeden — przejrzysty pojemnik musi trafić do szuflady kuchennego kredensu , by czosnek nie był wystawiony na działanie promieni słonecznych.

Nadmiar posiekanego czosnku z kolei możemy skutecznie zabezpieczyć, posypując go solą i umieszczając w szczelnym słoiku. Takie naczynko należ wstawić do lodówki. Spokojnie poczeka do kolejnego gotowania.

Duże ilości czosnku trzymaj w oliwie

Jeśli jesteśmy w posiadaniu dużej ilości warzywa i obawiamy się, że się zmarnuje, warto je obrać i wrzucić do słoika z oliwą. Tłuszcz nabierze wyjątkowego aromatu i posłuży za dodatek do wielu dań m.in. do sałatek czy do pizzy.

Z powodzeniem będzie też można na nim podsmażać cebulkę np. do sosu pomidorowego czy boczniaków . Czosnek idealnie komponuje się z tymi składnikami. Jeżeli chcemy, by nasza oliwa była nieco ostrzejsza, możemy dorzucić jeszcze świeżą papryczkę chilli lub ziarna pieprzu.

Umieść czosnek w oliwie, a uzyskasz wspaniałą przyprawę
Umieść czosnek w oliwie, a uzyskasz wspaniałą przyprawę

Źródło zdjęcia: canva/robertprzybysz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tadar

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy