Jak szybko obrać czosnek? Zdradzamy najlepsze sposoby
Czosnek jest jednym z najważniejszych dodatków do dań. Jego aromat i smak są doceniane przez wielu smakoszy. Niestety obieranie go z łupin nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwolą się momentalnie uporać z wyzwaniem. Potrzebne przedmioty znajdziesz we własnej kuchni.
Bez wątpienia czosnek często gości w naszych specjałach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych słynie on z zawartości substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Chyba nikogo nie trzeba nakłaniać do spożywania czosnku. Warto jednak wiedzieć, jak szybciej obierać go z łupin.
Obieranie czosnku przy użyciu słoika
Na słoiki można się natknąć w niemal każdej kuchni. Okazuje się, że naczynie może pomóc nam szybko i skutecznie pozbyć łupin. Sztuczka doskonale sprawdza się, wówczas gdy mamy do obrania większą ilość czosnku.
Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki. Następnie przekładamy je do słoika i zakręcamy. We wnętrzu naczynia powinno pozostać sporo wolnej przestrzeni. Chwytamy słoik i nim energicznie potrząsamy. Po chwili wszystkie ząbki powinny być idealnie obrane.
Czosnek w mikrofalówce?
Przeważnie czosnku nie podgrzewamy w mikrofalówce. Jednak właśnie to urządzenie może okazać się niezwykle przydatne podczas obierania czosnku. Metoda cieszy się sporą popularnością.
Ząbki czosnku umieszczamy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki. Kuchenkę włączamy na 10 sekund. Po tym czasie łupiny powinny bez najmniejszych problemów odejść od ząbków. Warto jednak uważać, ponieważ czosnek po takim zabiegu jest gorący i łatwo się poparzyć.
Obieraj czosnek jak mistrzowie kuchni
Doświadczeni kucharze bardzo często korzystają z trików, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Nie inaczej jest w przypadku czosnku. Wystarczy, że użyjemy sporego noża. Nieobrany ząbek wystarczy zmiażdżyć. Po takim zabiegu z łatwością oddzielimy łupiny.
Jak widać, obieranie ząbków wcale nie musi być trudne. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak skutecznie wyczyścić wyciskarkę do czosnku. Warto również wiedzieć, czy można jeść roślinę, która zaczęła kiełkować.
Canva / ma-no
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla; Onet Gotowanie