Smakosze.pl Produkty Jak powinno się przechowywać wędzoną rybę?
canva/Mykola Lunov

Jak powinno się przechowywać wędzoną rybę?

29 października 2021

Ryby są produktem, który najlepiej spożyć bezpośrednio po zakupie. W przypadku ryby wędzonej czas przydatności do spożycia jest nieco dłuższy, lecz przechowywanie jej w lodówce może wiązać się z nieprzyjemnym zapachem. Istnieje jednak sposób, który pomoże nam go ograniczyć.

Najrozsądniej jest kupować tyle produktów, ile będziemy w stanie zjeść. Ta zasada jest szczególnie istotna w przypadku mięsa, w tym ryb wędzonych, które najbezpieczniej jest spożywać w niedługim czasie od zakupu.

Nawet bowiem przy krótkim przechowywaniu w lodówce ryzykujemy, jego zepsucie i pojawienie się charakterystycznego zapachu w urządzeniu. Jak ich uniknąć?

Poprawne przechowywanie wędzonej ryby

Choć ryba wędzona jest produktem obrobionym termicznie , nie zwalnia nas to z obowiązku przechowywania jej w chłodzie. Najlepiej trzymać ją w lodówce, w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza.

Ze względu na intensywny zapach zalecane jest trzymanie jej w folii spożywczej. W przeciwnym wypadku istnieje spora szansa, że pozostała żywność przejdzie jej aromatem, a tego z pewnością chcielibyśmy uniknąć. Możemy ją dodatkowo włożyć do pojemnika lub miski.

Zależnie od rodzaju wyrobu, w lodówce spędzić może od 1 tygodnia — jak ma to miejsce w przypadku ryb wędzonych na gorąco — do nawet 6, gdy wybierzemy produkt pakowany próżniowo . 14 dni to z kolei maksymalny czas, przez jaki przechowywać możemy ryby wędzone na zimno.

Niezależnie od naszego wyboru, najlepszym pomysłem będzie umieszczenie produktu w pobliżu zamrażalnika, gdzie panuje najniższa temperatura . Im bowiem chłodniej, tym drobnoustrojom, które wpływają na psucie się produktów, trudniej jest zadziałać.

Po więcej porad dotyczących przechowywania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule odpowiadaliśmy na pytanie, jak długo można trzymać śledzie w lodówce . Tu natomiast radziliśmy jak odpowiednio magazynować mąkę .

Ryby wędzone na desce
Ryby wędzone na desce

Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy