Smakosze.pl Porady Jak przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachował świeżość?
canva/Model-la

Jak przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachował świeżość?

9 października 2022

Czy wiecie, jak przechowywać czosnek? Aromatyczna przyprawa bardzo często trafia do lodówki wraz z innymi warzywami. Niestety, umieszczona w chłodzie dużo szybciej traci na wartości. Podpowiadamy, gdzie ją włożyć, by pozostała świeża i smaczna.

Czosnek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pasuje do mięs, zup, przekąsek i warzywnych jednogarnkowych kompozycji. Jego zastosowanie sprawia, że posiłki są bardziej wyraziste i rozgrzewające.

Wyrazista roślina słynie też ze swoich prozdrowotnych właściwości. Flawonoidy, saponiny, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, wapń czy magnez to tylko nieliczne z szeregu substancji, które zawarte są w czosnku. Wiemy, że warto po niego sięgać, ale jak sprawić, by długo pozostał świeży?

Wiemy, jak przechowywać czosnek

Popularne warzywo należy trzymać w suchym i ciepłym miejscu. Najlepsza będzie pozbawiona dostępu słońca szafka kuchenna. Można wrzucić całą główkę lub pojedyncze ząbki do pojemnika. Warto jedynie mieć na uwadze, by nie zbierała się w nim wilgoć.

Częste postępowanie, polegające na umieszczaniu nieobranego czosnku w lodówce, naraża warzywo na spleśnienie. W urządzeniu bowiem jest całkiem sporo wilgoci. Niska temperatura też mu nie służy — ma mniej smaku, a część cennych składników odżywczych traci swoją „moc".

Do lodówki jednak trafić może czosnek posiekany. Należy go wcześniej zamknąć w szczelnym pojemniku, który utrudni rozprzestrzenianie się zapachu przyprawy i odetnie dostęp wilgoci. Warto dodatkowo posypać pełne charakteru warzywo solą — przyprawa nieco je zakonserwuje, a w takiej formie będzie można od razu dodać je do sosu czy zupy.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy z zastosowaniem czosnku. Polecamy niezawodny sposób na dewolaja — mięsny rarytas z pysznym masłem czosnkowym. Zdradzamy również recepturę na czosnkowy sos , który sprawdzi się nie tylko do pizzy.

Wiemy, jak przechowywać czosnek
canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy