Smakosze.pl Porady Jak przechowywać ogórki kiszone, by długo pozostały smaczne i jędrne?
canva/WDnet Studio

Jak przechowywać ogórki kiszone, by długo pozostały smaczne i jędrne?

7 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki kiszone to przetwory, które praktycznie wszyscy przygotowujemy w domu. Nie ma nic lepszego od domowych kiszonek w chłodne, zimowe dni. Ogórki są wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Musimy jednak odpowiednio je przechowywać, żeby zachowały jędrność i pozostały smaczne przez wiele miesięcy.

Nie tylko nieprawidłowe przygotowywanie czy rodzaj ogórków ma wpływ na szybkie psucie. Ogórki kiszone szybko zmiękną i spleśnieją, kiedy będziemy przechowywać je w niewłaściwym miejscu w zbyt wysokiej temperaturze. Im bowiem wyższa temperatura pomieszczenia, tym szybszy proces namnażania się bakterii i pleśni.

Bardzo ważne jest również odpowiednie przechowywanie otwartego już słoika z ogórkami. Jeśli zachowamy wszystkie zasady, ogórki po otwarciu będą smaczne i jędrne nawet przez miesiąc, a my wykorzystamy je np. do zupy ogórkowej lub podamy do naszego ulubionego dania.

Już po kilku dniach po przygotowaniu ogórków kiszonych woda zaczyna mętnieć, a na ogórkach pojawia się biały nalot. To zupełnie naturalne zjawiska, które są związane z procesem fermentacji i powstawaniem kwasu mlekowego.

Jak należy przechowywać ogórki kiszone?

Ogórki kiszone przechowujmy w szczelnie zamkniętych słoikach. Jeśli słoiki nie są dobrze zamknięte, ogórki bardzo szybko się zepsują. Przetwory wkrótce po ukiszeniu wstawmy do spiżarni lub piwnicy.

Ogórki muszą być przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu w stosunkowo niskiej temperaturze, najlepiej około 5-6 st. C. Dzięki temu pozostaną smaczne i jędrne przez wiele miesięcy. Wyższa temperatura przyczynia się do namnażania bakterii, mięknięcia ogórków i ich psucia.

Jak długo możemy przechowywać otwarty słoik z ogórkami?

Wiele osób zastanawia się, jak długo można przechowywać otwarte słoiki z kiszonkami. Napoczęty już słoik z ogórkami przechowujemy w zakręconym słoiku, koniecznie w lodówce. Ogórki będą świeże i smaczne nawet przez 1-3 miesiące od otwarcia słoika.

Pamiętajmy, że ogórki w otwartym słoiku muszą być w całości przykryte zalewą. Jeśli będziemy przechowywać je bez wody, na ogórkach błyskawicznie pojawi się pleśń.

Dowiedz się również, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku . Jeśli Twoje kiszonki się zepsuły, sprawdź, czy nie popełniłeś jednego z poważnych błędów- w tym artykule dowiesz się, dlaczego ogórki mogły się zepsuć.

Ogórki kiszone
canva/photllurg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy