Jak przedłużyć świeżość sałaty? Poznaj 3 sprytne sposoby na ograniczenie jej więdnięcia
Sałata więdnie w kilka godzin po zakupie? Znamy proste patenty, by temu zapobiec. Stosowanie kilku zasad sprawi, że warzywo dłużej będzie świeże i apetyczne. Będziecie zdziwieni, jak niewiele wymaga uwagi. Poznajcie kilka prostych trików.
Sałaty są ważnym elementem diety. Dostarczają wielu cennych witamin i minerałów i stanowią bazę do przygotowania pysznych sałatek. Kupując główkę, warto zadbać o kilka szczegółów podczas przechowywania. Dzięki nim zjemy ją w całości, ciesząc się jej doskonałym smakiem.
Jak przechowywać sałatę, by była świeża przez długi czas?
Trzy proste patenty na przechowywanie sałaty znacznie wydłużą jej zdatność do spożycia. Nie są skomplikowane i nie będzie konieczne kupowanie dodatkowego sprzętu kuchennego.
Pierwszy sposób wymaga podzielenia główki na pojedyncze liście. Każdy z nich wkładamy do dużej miski wypełnionej wodą i starannie myjemy. Osuszone porcje sałaty układamy w wyłożonym papierowym ręcznikiem plastikowym pudełku. Zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Druga opcja jest podobna i polega na owinięciu umytych i moczonych w wodzie przez godzinę listków sałaty w rulon ze ściereczki. W takim kokonie trzymamy produkt przez dwa dni, po czym powtarzamy proces namaczania.
Trzeci patent pozwala trzymać świeżą sałatę w lodówce nawet przez miesiąc. W tym przypadku nie dzielimy jej na kawałki. Całą główkę wkładamy do dużego słoika i zalewamy ją wodą , a naczynie przykrywamy ręcznikiem papierowym.
Co warto wiedzieć o przechowywaniu sałaty?
Świeżość sałaty zachowamy, trzymając je w niskiej temperaturze. Lodówka — a właściwie szuflada na warzywa — jest najlepszym miejscem do jej przechowywania. Wkładanie główki do torby foliowej lub folii aluminiowej to gwarancja utraty jędrności. Brak dostępu powietrza z czasem sprawi też, że sałata zacznie się „pocić” i spleśnieje.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smaczne sałatki. Szczególnie polecamy pyszną kompozycję z gruszką i kurczakiem . Być może spodoba się wam także klasyczna sałatka grecka z serem feta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy. Popełniamy je nagminnie
-
Kultowy przepis Magdy Gessler na smalec. Gwiazda stawia na nietypowe składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ofeminin