Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy przepis Magdy Gessler na smalec. Gwiazda stawia na nietypowe składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2022 19:26

Kultowy przepis Magdy Gessler na smalec. Gwiazda stawia na nietypowe składniki

Smalec według przepisu Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News, canva/Aneta_Gu

Magda Gessler pokazała, jak robi smalec. Nie jest to jednak tradycyjne smarowidło, a połączenie wielu ciekawych smaków, między innymi sezamków i chorizo. Smalec receptury Gessler jest absolutnym hitem kulinarnym, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Domowy smalec tradycyjnie przygotowujemy z podgardla, słoniny i cebuli. Dodajemy również podstawowe przyprawy do smaku. Magda Gessler zdradziła swój przepis na smarowidło do chleba, które jest o wiele smaczniejsze od tradycyjnego smalcu.

Gessler do smalcu dodaje kiełbasę chorizo, pokruszone sezamki, suszone morele i kilka kromek podsuszonego chleba razowego. Składniki są dość niecodzienne, jednak w połączeniu z tłuszczem nadają doskonałego smaku i aromatu. Smarowidło receptury Gessler dosłownie rozpływa się w ustach.

Smalec według receptury Magdy Gessler przygotowujemy na słoninie i podgardlu, czyli tłustych kawałkach wieprzowiny. Dodajemy również kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską, tradycyjną kiełbasę. Intensywny smak mięsa przełamany jest słodkimi dodatkami, a smarowidło błyskawicznie znika ze spiżarni.

Domowy smalec w zupełnie nowej odsłonie

Składniki:

  • 500 g słoniny wieprzowej

  • 500 g podgardla wieprzowego

  • 100 g kiełbasy chorizo

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 cebul

  • 4 suszone morele

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • słodka, mielona papryka

  • paczka sezamków

  • kilka kromek podsuszonego chleba razowego

Jak zrobić smalec według przepisu Magdy Gessler? Dodaje do niego suszone morele i sezamki

Słoninę natrzyj ząbkami przeciśniętymi przez praskę i obłóż jedną, pokrojoną cebulą i posiekanym rozmarynem. Słoninę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia pokrój słoninę w kostkę.

Podgardle oczyść i zmiel w maszynce do mięsa. Słoninę i podgardle włóż do większego garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.

Morele pokrój w kostkę, dodaj do smalcu razem z papryką mieloną. Cebule pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, gotuj około 3 minuty i wyjmij. Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach płynnego smalcu, dodaj je do tężejącego smalcu.

Do smalcu dodaj również pokruszone w moździerzu cezami i pokrojoną kiełbasę chorizo. Gorące smarowidło przełóż do słoików i zakręć, odstaw, żeby ostygło.

Przygotuj również aksamitną pastę z wątróbki drobiowej, jest lepsza niż pasztet. Na zimę doskonale sprawdzi się również pasta z pieczonego czosnku. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze wzmocni Twoją odporność.

Słonina
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy