Smakosze.pl Porady Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
canva/gbh007

Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy potrawy z grilla mogą być mniej kaloryczne? Oczywiście! W prosty sposób możemy obniżyć kaloryczność kiełbasy z grilla, wystarczy odpowiednio ją naciąć. Jeśli przygotowujemy również inne dania, pamiętajmy o tackach aluminiowych, są niezbędne.

Grillowanie to nasz sport narodowy. Trudno nam sobie wyobrazić ciepły, letni wieczór podczas weekendu bez grillowanej kiełbasy, karkówki i innych pyszności. Niestety dania z grilla do najlżejszych nie należą, jednak możemy w prosty sposób sprawić, że kiełbasa będzie miała mniej kalorii.

Na grillu możemy przygotować niemal wszystko- od grzybów, po warzywa, ryby i różne rodzaje mięs. Każde danie przygotowywane nad ogniem ma genialny smak i aromat. Do dań z grilla podajmy również lekką sałatkę z sezonowych warzyw, a na talerzu będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.

Kiełbasa z grilla ma około 230- 250 kcal. Jest więc kaloryczną potrawą zwłaszcza, że na jednej kiełbasce chyba nikt jeszcze nie przestał jeść. Nacinanie kiełbasek sprawi, że będą miały około 50 kcal mniej. Dobrym sposobem na mniej kalorycznego grilla są również szaszłyki warzywne, grillowana cukinia, bakłażan i papryka.

Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej tłuszczu?

Kiełbasę przed położeniem na grillu natnij w odpowiedni sposób. Ten prosty trik sprawi, że z mięsa wytopi się sporo tłuszczu, przez co kiełbaska będzie o wiele lżejsza. Kiełbasę nacinaj wyłącznie z jednej strony, żeby się nie rozpadła.

Na kiełbasie wystarczy zrobić z jednej strony nacięcia skośne lub krzyżowe. Jeśli natniesz kiełbasę pod skosem, będzie bardziej miękka i soczysta. Kiełbasa nacięta krzyżowo natomiast będzie bardziej sucha i zwarta i to właśnie z niej wytapia się najwięcej tłuszczu.

Dlaczego warto grillować kiełbasę i inne potrawy na tackach?

Każde mięso i warzywa, które chcemy położyć na grilla, połóżmy nie bezpośrednio na ruszcie, a na tackach. Ruszt jest osmolony, a więc podczas grillowania uwalniają się rakotwórcze substancje.

Potrawy, które będą grillować się na tacce, nie będą zawierać żadnych szkodliwych substancji i nie będą przypalone . Dodatkowo tacki zapobiegają ubrudzeniu i osmoleniu rusztu, dzięki czemu grill zawsze będzie wyglądał jak nowy.

Na grillu koniecznie przygotuj również szaszłyki z indyka w tajskiej marynacie , smakują wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsne danie z grilla- tu poznasz przepis na grillowane boczniaki, smakują rewelacyjnie i są lekkie.

Grillowana kiełbasa
canva/ gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy