Smakosze.pl Porady Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była gorzka i twarda?
canva/Tatiana Volgutova

Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była gorzka i twarda?

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Dodaje się ją np. do pasztetów, ale można też smażyć i serwować jako samodzielne danie. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była gorzka i twarda. Odpowiednio przygotowana zachwyci was kremową konsystencją i delikatnym smakiem.

Wątróbkę jada się zwykle cielęcą, wieprzową lub drobiową. Cielęca, niestety kosztuje jak prawdziwy rarytas. Usmażenie smacznej wątróbki wieprzowej nie jest zbyt proste. Za to wątróbka drobiowa, jest dość łatwa w przygotowaniu. Jednak do przygotowania każdej smacznej wątróbki potrzebna jest odrobina wiedzy. I właśnie teraz ją przekażemy.

Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była gorzka i twarda?

Jeśli obawiacie się, że wątróbka wyjdzie wam gorzka, wcześniej namoczcie ją w mleku. Po zalaniu mlekiem warto ją odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Taka wątróbka po usmażeniu będzie niezwykle delikatna w smaku.

Po usmażeniu wątróbka często wychodzi twarda i sucha. Dzieje się tak wówczas, gdy przed smażeniem wątróbkę posolicie. Sól powoduje bowiem, że z wątróbki szybko wypływają soki, co powoduje, że staje się ona niesmaczna. Dlatego zawsze przyprawiajcie wątróbkę solą dopiero tuż przed podaniem.

Inne problemy z wątróbką

Często też zdarza się, że w czasie smażenia wątróbka strzela, a tłuszcz spod niej pryska po całej kuchni. Dlatego po opłukaniu wątróbki czy też namoczeniu w mleku, dokładnie osuszcie ją papierowym ręcznikiem. Możecie też położyć wątróbkę na suchą patelnię i podlać ją olejem dopiero wtedy, gdy odparuje z niej nadmiar wody.

Niektórym też z pewnością zdarzyło się, że wątróbka była nierównomiernie usmażona. Zdarzały się kawałki przesuszone i jeszcze krwiste. Przyczyną tego najprawdopodobniej była różna wielkość smażonych porcji wątróbki. Dlatego zawsze starajcie się ją pokroić na kawałki równej grubości. A po obsmażeniu, podduście ją kilka minut pod przykrywką.

Jeśli zaś wątróbka chłonie za dużo tłuszczu, oznacza to, że smażycie ją w zbyt niskiej temperaturze. Początek smażenia wątróbki powinien odbywać się na dość dobrze rozgrzanej patelni. Potem warto zmniejszyć ogień i podsmażyć wątróbkę, by doszła też w środku.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na pyszną wątróbkę. Sprawdźcie, jak przygotować wątróbkę duszoną z jabłkiem , a także jak zrobić soczystą wątróbkę z piekarnika .

wątróbka
wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/Wmdbanks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy