Smakosze.pl Przepisy Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Canva / Max2611; polona.pl

Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie

22 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W roku 1889 w Polsce potrafiono uwarzyć wyśmienity esencjonalny bulion. Do przyrządzenia go wybierano zawsze produkty najwyższej jakości, szczególną wagę przykładając do wyboru mięsa. Przepis na rosół z 1889 roku wskazuje, że zawsze musiało być ono pierwszej świeżości, by wywar wychodził smaczny i klarowny. Czy ponad sto lat później trzymamy się tej fundamentalnej zasady?

Przepis na rosół z 1889 roku, poza wyśmienitą jakością mięsa zakładał także duży jego udział w wywarze. Na esencjonalny bulion zakładano nawet 5 kg świeżej wołowiny. Taka zupa potrafiła nasycić do 10 osób. Dziś postaramy się przybliżyć Wam przepis na rosół z 1889 roku dostosowany do współczesnych czasów.

Sprawdzony przepis na rosół z 1889 roku

Składniki:

  • 2 kg świeżej wołowiny z kością (np. szponder)

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 2-3 korzenie pietruszki

  • korzeń selera

  • 1 duży por

  • 1 cebula opalona nad kuchenką gazową

  • garść suszonych grzybów (uprzednio namoczonych)

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu

  • sól do smaku

Jak sporządzić wywar według przepisu na rosół z 1889 roku?

Gotowanie z przepisu na rosół z 1889 roku należy zacząć od przygotowania mięsa . W tym celu wołowinę oraz kurczaka opłucz pod kranem i włóż do dużego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody , doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu . Podczas gotowania usuwaj na bieżąco wytrącające się z mięsa szumowiny .

Kiedy szumowiny przestaną pojawiać się na powierzchni wywaru, dosyp do garnka łyżkę soli i dołóż pozostałe przyprawy . Następnie przepis na rosół z 1889 roku zakłada dodanie warzyw . Umytą marchew, pietruszkę, seler i por włóż do zupy. Na końcu dorzuć także namoczone grzyby .

Przepis na rosół z 1889 roku wymaga gotowania bulionu przez 3-4 godziny na wolnym ogniu . Na 15 minut przed końcem gotowania włóż do garnka opaloną nad kuchenką cebulę . Dzięki niej rosół nabierze pięknego złocistego koloru .

Na kilka minut przed podaniem, zestaw garnek z ognia i pozwól, aby wywar się sklarował . W razie potrzeby usuń z powierzchni nadmiar tłuszczu . Przepis na rosół z 1889 roku poleca podanie zupy udekorowanej posiekaną natką pietruszki . Rosół możesz podawać jako danie lub w filiżankach w formie gorącego napoju. Esencjonalny rosół możesz ugotować na tym nietypowym mięsie . Przepis na tradycyjny wiejski rosół mamy od babci .

polona.pl
polona.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy