Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
W roku 1889 w Polsce potrafiono uwarzyć wyśmienity esencjonalny bulion. Do przyrządzenia go wybierano zawsze produkty najwyższej jakości, szczególną wagę przykładając do wyboru mięsa. Przepis na rosół z 1889 roku wskazuje, że zawsze musiało być ono pierwszej świeżości, by wywar wychodził smaczny i klarowny. Czy ponad sto lat później trzymamy się tej fundamentalnej zasady?
Przepis na rosół z 1889 roku, poza wyśmienitą jakością mięsa zakładał także duży jego udział w wywarze. Na esencjonalny bulion zakładano nawet 5 kg świeżej wołowiny. Taka zupa potrafiła nasycić do 10 osób. Dziś postaramy się przybliżyć Wam przepis na rosół z 1889 roku dostosowany do współczesnych czasów.
Sprawdzony przepis na rosół z 1889 roku
Składniki:
-
2 kg świeżej wołowiny z kością (np. szponder)
-
2 ćwiartki z kurczaka
-
2 duże marchewki
-
2-3 korzenie pietruszki
-
korzeń selera
-
1 duży por
-
1 cebula opalona nad kuchenką gazową
-
garść suszonych grzybów (uprzednio namoczonych)
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
-
sól do smaku
Jak sporządzić wywar według przepisu na rosół z 1889 roku?
Gotowanie z przepisu na rosół z 1889 roku należy zacząć od przygotowania mięsa . W tym celu wołowinę oraz kurczaka opłucz pod kranem i włóż do dużego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody , doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu . Podczas gotowania usuwaj na bieżąco wytrącające się z mięsa szumowiny .
Kiedy szumowiny przestaną pojawiać się na powierzchni wywaru, dosyp do garnka łyżkę soli i dołóż pozostałe przyprawy . Następnie przepis na rosół z 1889 roku zakłada dodanie warzyw . Umytą marchew, pietruszkę, seler i por włóż do zupy. Na końcu dorzuć także namoczone grzyby .
Przepis na rosół z 1889 roku wymaga gotowania bulionu przez 3-4 godziny na wolnym ogniu . Na 15 minut przed końcem gotowania włóż do garnka opaloną nad kuchenką cebulę . Dzięki niej rosół nabierze pięknego złocistego koloru .
Na kilka minut przed podaniem, zestaw garnek z ognia i pozwól, aby wywar się sklarował . W razie potrzeby usuń z powierzchni nadmiar tłuszczu . Przepis na rosół z 1889 roku poleca podanie zupy udekorowanej posiekaną natką pietruszki . Rosół możesz podawać jako danie lub w filiżankach w formie gorącego napoju. Esencjonalny rosół możesz ugotować na tym nietypowym mięsie . Przepis na tradycyjny wiejski rosół mamy od babci .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak pieczony z warzywami. Pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla rodziny
-
Przepyszne, szybkie ciasto bez pieczenia. 10 minut pracy, godzina czekania
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama