Jak sprawdzić, czy pieprz jest oryginalny?
Pieprz nadaje potrawom delikatnej pikantności i głębi, co pozwala uwypuklić mnóstwo innych smaków i aromatów, do tej pory schowanych w daniu. Choć jego cena nie jest duża, zużywamy duże ilości tej przyprawy, dlatego mimo wszystko wydajemy sporo pieniędzy.
Z tego powodu nikt nie chce, aby jego pieprz nie był w 100 proc. oryginalny. Niestety producenci i dystrybutorzy mają w zanadrzu nieuczciwe metody, dzięki którym mogą znacznie zwiększyć swoje zyski, a przy okazji ponoszą o wiele mniejsze straty.
Czy twój pieprz jest oryginalny?
Najczęstszym sposobem na oszukanie klienta jest dodanie do ziaren pieprzu pestek papai. Wyglądają praktycznie identycznie, lecz są oczywiście pozbawione właściwości pikantnej przyprawy. Istnieje banalnie prosty sposób na sprawdzenie, czy w saszetce z pieprzem jest coś jeszcze.
Jeśli masz ziarna w całości, wsyp je do przezroczystej szklanki i zalej czystą, chłodną wodą. Zamieszaj całość i odstaw na chwilę. Nasiona, które opadną na dno, są pieprzem, a te, które pływają na powierzchni, to właśnie pestki papai . Jeśli zobaczysz taki widok, to znak, aby zmienić producenta produktu.
Nie warto oczywiście testować każdego opakowania pieprzu, lecz gdy masz wrażenie, że doprawianie niczego nie zmienia, a ziarna nie pachną zbyt intensywnie - wykonaj powyższy prosty egzamin. Dzięki niemu łatwo dowiesz się, którego producenta należy unikać.
Ziarna papai. Źródło: coramueller, Getty Images
Czy nasiona papai w pieprzu są groźne?
Z pewnością wiele osób może zastanawiać się, czy taki dodatek zagraża w jakimś stopniu zdrowiu. Okazuje się, że nasiona papai są całkiem zdrowym produktem, albowiem zawierają duże ilości błonnika, najróżniejszych minerałów, a także witamin z grupy B.
Trzeba jednak pamiętać, że producent bardzo często deklaruje na opakowaniu 100 proc. zawartość pieprzu, więc dodatek jakichkolwiek innych substancji czy produktów, jest oszustwem. Nawet niewielka zawartość nasion papai wpływa na powiększenie zarobków producenta.
Dla pewności kupuj przyprawy w całości
W przyprawach uprzednio zmielonych, o wiele łatwiej jest ukryć przed klientem ich faktyczny skład. Dosypywanie innych składników jest dość popularną praktyką, dlatego zalecamy wybieranie przypraw całych i samodzielne mielenie w domu.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy który kolor kapusty jest najzdrowszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl