Smakosze.pl
Kapusta

MamaMiaPL, Getty Images; Olga Kriger

Jaki rodzaj kapusty jest najzdrowszy?

26 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wiele osób zastanawia się, która kapusta jest bogatsza w substancje odżywcze i zdrowsza - biała czy czerwona? Najczęściej podczas zakupów kierujemy się smakiem, więc często w koszyku ląduje biały wariant warzywa. Jednak to czerwona kapusta jest najzdrowsza.

Choć kapusta ma wiele rodzajów i gatunków, najbardziej popularne są dwa - kapusta czerwona oraz biała. Obie mają bardzo szerokie kulinarne zastosowania, liczne grono fanów i sporo właściwości prozdrowotnych. Która z nich jest jednak najzdrowsza?

Z pozoru oba warzywa są do siebie bardzo podobne, w końcu poza kolorem i niewielką różnicą smaków, nie mają innych wyróżnień. Prawda okazuje się być zupełnie inna, ponieważ tylko jedna z nich wypełniona jest ogromną ilość zdrowych substancji odżywczych.

Która kapusta jest zdrowsza?

Według ekspertów jednoznacznie za taką uznać można kapustę czerwoną. Jeśli więc możecie mieć wybór, do obiadu kupcie kapustę czerwoną. Jedząc ją, przyjmuje się znacznie więcej wartości odżywczych, niż w przypadku kapusty białej. 

Według portalu newsy.gotujmy.pl, w kapuście czerwonej znajduje się 2 razy więcej kwasu askorbinowego, który nie tylko korzystnie wpływa na układ immunologiczny, lecz również na wygląd skóry. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a więc odmładza skórę. 

Każdy kto ma problemy z sercem czy nadciśnieniem, powinien jeść więcej czerwonej kapusty. Zawiera ona prawie 2 razy więcej potasu, który wspomaga pracę mięśnia sercowego i zmniejsza ciśnienie, a także żelaza biorącego udział w produkcji czerwonych krwinek.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście  wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną. 

Bogactwo antyoksydantów

Poza witaminą C czerwona kapusta jest doskonałym źródłem antocyjanów. Według newsy.gotujmy.pl mają one naukowo udowodnione właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Czerwony gatunek ma ich o wiele więcej niż biały. 

Kolejnym atutem tej kapusty jest spora ilość witaminy K, mającej za zadanie kontrolowanie poziomu krzepliwości krwi. Jest to szczególnie ważne dla rekonwalescentów po operacjach czy wypadkach, gdyż zmniejsza ryzyko niekontrolowanego krwotoku. 

Źródło: wjarek, Getty Images

Jak jeść czerwoną kapustę?

Z czerwonej kapusty można zrobić przeróżne dania, lecz najbardziej popularna jest bez wątpienia modra kapusta. Świetnie pasuje do wszelakich pieczonych mięsiw, knedli czy kaczki. Sprawdza się też przy wyciskaniu soków czy robieniu smacznych i pożywnych zup oraz potrawek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl; surojadek.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Hamburger na grillu

Zdrowie

Dramatyczne konsekwencje po zjedzeniu burgera

Czytaj więcej >
Owoce czeremchy i ich sekrety

Zdrowie

Na co pomagają owoce czeremchy?

Czytaj więcej >
Wiśnie mają wiele zalet

Zdrowie

Wyjątkowe właściwości wiśni

Czytaj więcej >
Imbir nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Czytaj więcej >
Obiad

Zdrowie

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

Czytaj więcej >
Miód ma mnóstwo właściwości

Zdrowie

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Czytaj więcej >