Jak ugotować ziemniaki na parze? Wyjaśniamy krok po kroku
Ziemniaki przyrządzane na parze będą lekkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowsze niż gotowane tradycyjnie czy smażone. Taka metoda obróbki termicznej pozwala bowiem zachować znacznie więcej składników odżywczych. Wypróbujcie ją koniecznie.
Ziemniaki zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo czy wapń. Powinny więc często gościć w naszym jadłospisie. Zanim jednak przyrządzicie z nich placki czy sałatkę, spróbujcie, jak smakują solo. Wystarczy podkreślić ich smak podstawowymi przyprawami np. czosnkiem.
Przepis na doskonałe ziemniaki na parze
Składniki:
4 większe ziemniaki
1 łyżeczka granulowanego czosnku (opcjonalnie)
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Doprawiamy je solą oraz czosnkiem, jeśli go używamy. Dokładnie mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły warzywo.
Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w parowarze. Wlewamy wodę do urządzenia i gotujemy przez 20-30 minut. Jeżeli nie dysponujecie parowarem, możecie wykorzystać garnek i durszlak.
Wskazówki:
Ziemniaki możecie przyprawić zupełnie inaczej. Dobrym wyborem będą zioła np. tymianek czy rozmaryn. Dla wielu wyśmienita okazać się może też słodka papryka.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozdrobnić ziemniaki bardziej. Pamiętajmy tylko, że im mniejsze kawałki będzie przyrządzać, tym szybciej będą gotowe.
Źródło zdjęcia: canva/constantinopris
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: doradcasmaku, gotujmy