Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak ugotować ziemniaki na parze? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak ugotować ziemniaki na parze? Wyjaśniamy krok po kroku

Gotowanie ziemniaków
canva/Hüseyin Zengin

Ziemniaki przyrządzane na parze będą lekkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowsze niż gotowane tradycyjnie czy smażone. Taka metoda obróbki termicznej pozwala bowiem zachować znacznie więcej składników odżywczych. Wypróbujcie ją koniecznie.

Ziemniaki zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo czy wapń. Powinny więc często gościć w naszym jadłospisie. Zanim jednak przyrządzicie z nich placki czy sałatkę, spróbujcie, jak smakują solo. Wystarczy podkreślić ich smak podstawowymi przyprawami np. czosnkiem.

Przepis na doskonałe ziemniaki na parze

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Doprawiamy je solą oraz czosnkiem, jeśli go używamy. Dokładnie mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły warzywo.

Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w parowarze. Wlewamy wodę do urządzenia i gotujemy przez 20-30 minut. Jeżeli nie dysponujecie parowarem, możecie wykorzystać garnek i durszlak.

Wskazówki:

  • Ziemniaki możecie przyprawić zupełnie inaczej. Dobrym wyborem będą zioła np. tymianek czy rozmaryn. Dla wielu wyśmienita okazać się może też słodka papryka.

  • Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozdrobnić ziemniaki bardziej. Pamiętajmy tylko, że im mniejsze kawałki będzie przyrządzać, tym szybciej będą gotowe.

Doprawione ziołami ziemniaki są wyśmienite
Doprawione ziołami ziemniaki są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/constantinopris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram