Jak układać żywność w lodówce?
Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.
Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się.
Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.
Jak układać żywność w lodówce?
Na górnej półce lodówki postawmy kefir, jogurt, śmietanę i mleko. Panują tam doskonałe warunki do rozwoju korzystnych bakterii kwaszących. Na tej półce możesz też postawić już otwarty słoiczek z dżemem czy konfiturą.
Środkowa półka to dobre miejsce dla produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Są to np. wędliny, biały ser, a także ugotowane potrawy, np. zupa, pozostałe z obiadu mięso.
Szuflady na dole są najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców. Tu bowiem panuje najwyższa wilgotność, co chroni te produkty przed wysychaniem i utratą jędrności. W szufladzie możesz też trzymać dojrzewające sery.
Półki na drzwiach są zaprojektowane pod kartony z sokami i butelki z sosami. W górnej części drzwiczek zazwyczaj jest miejsce przewidziane na jajka.
O tym także pamiętaj!
Do lodówki nigdy nie wstawiaj ciepłych potraw. Spowodują bowiem ogrzanie pozostałych produktów i utrudnią pracę lodówki. Pozostałą z obiadu zupę czy sos najpierw wystudź, a potem przełóż do zamykanego pojemnika.
W głębi półek ustawiaj produkty, które mają dłuższą datę przydatności do spożycia. W ten sposób na oczach będziesz mieć żywność szybciej się psującą.
Unikaj trzymania na tej samej półce surowego mięsa i żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. Mięso najlepiej przechowuj pod przykryciem.
Niedawno pisaliśmy też o tym, jak sprawdzić sprawność lodówki , a także o tym jak wydłużyć świeżość jedzenia .
Źródło zdjęcia: canva/michalpalka Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ladnydom