Jak sprawdzić sprawność lodówki w szybki sposób?
Lodówka jest względnie nowym wynalazkiem, który pojawił się dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Od tego czasu sposób przechowywania jedzenia został zrewolucjonizowany - nie trzeba było wszak korzystać z suszenia, wędzenia czy solenia jak dawniej.
Niestety, podobnie jak wiele innych sprzętów, lodówka ma swoje wady. Jedną z nich jest z pewnością konieczność ciągłego podłączenia do prądu, co może generować spore koszty w skali roku, jeśli jej klasa energetyczna nie jest zbyt dobra.
Jak sprawdzić szczelność lodówki?
Utrata cennego chłodu jest nie tylko niewskazana z uwagi na możliwość zepsucia się jedzenia we wnętrzu lodówki. Urządzenie wyczuwając podwyższoną temperaturę, zwiększa pobór mocy próbując obniżyć wnętrze o kilka stopni. A to kosztuje spore pieniądze.
Aby sprawdzić jej szczelność, wystarczy ci jedynie kartka papieru lub banknot. Umieść papier pomiędzy uszczelką drzwi, a reszty lodówki. Jeśli banknot trzyma się mocno i nie można wyciągnąć go, uszczelka jest w dobrym stanie i lodówka jest szczelna.
Jeśli jednak papier wysuwa się bez problemu lub, co gorsza, w ogóle nie chce zostać w miejscu, urządzenie nie działa poprawnie. Warto w celu upewnienia się obejrzeć uszczelkę dokładnie na całej jej długości, aby móc znaleźć ewentualną przerwę.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Źródło: millann, Getty Images Pro
Jak przechowywać żywność w lodówce?
W dolnej części lodówka ma najniższą temperaturę. Właśnie tam warto umieszczać jedzenie, które szybko się psuje. Z tego powodu chować można tam mięso, ryby czy nabiał. Dodatkowo, jeśli jakiś płyn zacznie z nich ciec, nie zaleje innych produktów.
Środkowa część świetnie sprawdza się przy magazynowaniu produktów, których nie da się ponownie zamknąć. Dobrze położyć tam również sery, gdyż dobra wentylacja powietrza i jego ruch, zmniejszą możliwość pleśnienia jego powierzchni.
Góra lodówki jest najcieplejsza i zazwyczaj panuje tam ok. 8 stopni Celsjusza. Taka temperatura jest idealna między innymi dla bakterii kwasu mlekowego, więc można ułożyć tam kiszonki czy zaczyny, aby mogły bezpiecznie się rozwijać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl; poradnikzdrowie.pl