Smakosze.pl Porady Jak upiec puszysty i wilgotny sernik w kąpieli wodnej?
canva/robynmac, Getty Images Pro

Jak upiec puszysty i wilgotny sernik w kąpieli wodnej?

7 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sernik kojarzy nam się z domem, ciepłem rodziny oraz spokojem - najczęściej jada się go w końcu u dziadków czy uroczystościach rodzinnych. Jeśli chcesz, aby wyszedł puszysty i wilgotny, upiecz go w kąpieli wodnej. Wystarczy użyć dwóch form, a ciasto będzie smakować wręcz doskonale.

Sernik upieczony konwencjonalnymi metodami jest bardzo smaczny, w końcu w taki sposób piekła go nasza babcia oraz mama. Istnieją jednak znacznie lepsze i wydajniejsze sposoby.

Jednym z nich jest kąpiel wodna, która uważana jest przez niektórych specjalistów od pieczenia, za najlepszą z dostępnych. Łączy ona w sobie prostotę oraz doskonały wręcz efekt końcowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

Gdy skończysz mieszanie kremu oraz ciasta na spód sernika, możesz zabierać się za zrobienie formy. Należy jednak pamiętać, że poniższą metodę stosuje się tylko wtedy, kiedy piecze się serniki typu amerykańskiego, z dodatkiem całych jajek.

Potrzebować będzie szczelną tortownicę z mocnym zamknięciem, papier do pieczenia, folia aluminiowa, oraz jeszcze jedną większą nieprzeciekającą formę.

Na spodzie tortownicy ułóż papier do pieczenia i zapnij go brzegiem formy. Na papierze wyłóż spód sernika. Owiń brzegi i spód tortownicy folią aluminiową z zewnątrz . Wlej do niej masę serową.

Pieczenie sernika

Wstaw mniejszą tortownicę do dużej formy wypełnionej wrzącą wodą. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjaśniamy gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Woda musi sięgać przynajmniej połowy wysokości formy z ciastem. Po upieczeniu wyjmij formę z sernikiem, odwiń z formy i ostudź na blacie kuchennym. Dzięki kąpieli wodnej ryzyko przypalenia brzegów czy spodu sernika jest wyeliminowane do zera.

Sernik

Źródło: canva/NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy