Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
W każdej lodówce po jakimś czasie użytkowania zaczyna być wyczuwalny specyficzny zapach, który niekiedy może być nieprzyjemny. Na szczęście są proste domowe sposoby, aby radzić sobie z tym problemem. Podstawą jest oczywiście zachowanie czystości, jednak można zastosować proste odświeżacze powietrza z produktów kuchennych.
Z lodówek korzysta się każdego dnia, dlatego tak łatwo o jakiekolwiek zabrudzenia w jej wnętrzu. Niekiedy zapomni się o jakimś produkcie, z którego unosi się nieprzyjemny zapach. Po takiej wpadce w lodówce może utrwalić się ta woń.
Dlatego tak ważne jest zachowanie czystości na każdych półkach. Gdy jednak wydarzy się niespodziewane i zapach mimo wszystko i tak się pojawi, nie ma potrzeby wychodzenia do sklepu po chemię domową. Z produktów w kuchennych szafkach zrobisz wystarczająco skuteczne specyfiki, aby uporać się z fetorem.
Pochłaniacze wilgoci do lodówki
Mało kto zdaje sobie sprawę, że węgiel aktywowany poza zastosowaniem leczniczym, świetnie pochłania wilgoć, a wraz z nią zapachy z powietrza. Wystarczy rozkruszyć kilka tabletek, wsypać je na talerz i ustawić na środkowej półce lodówki.
Innym świetnym pochłaniaczem wilgoci, a przy okazji niezwykle tanim, jest zwykła soda oczyszczona. Ją również należy wsypać do jakiegoś płaskiego naczynia i ustawić na środkowej półce. Oba specyfiki należy wymieniać co kilka dni.
Odświeżacze powietrza
Doskonale sprawdzającą się przyprawą, która szczególnie często obecna jest w naszych szafkach w okresie świątecznym, są goździki. Te pięknie pachnące wysuszone kwiaty wchłaniają wilgoć, a przy okazji wydzielają intensywny aromat.
Po obraniu cytryn, mandarynek czy pomarańczy nigdy nie wyrzucaj skórek - po ich delikatnym wysuszeniu na kaloryferze będą silnie wchłaniać wszelkie nieprzyjemne aromaty w lodówce. Tak jak goździki, będą wydzielać odświeżający zapach.
Jabłko oraz kawa
Zmielone ziarna kawy także podołają zadaniu odświeżenia zapachu wnętrza lodówki. Wystarczy wsypać je do oddychającego woreczka, powiesić na środkowej półce i wymieniać zmielone ziarna co kilka dni.
Gąbczasta struktura jabłka pozwala wykorzystywać ten owoc równie skutecznie, co zmielone ziarna kawy. Ćwiartki jabłka wstawia się do lodówki i co kilkanaście godzin wymienia i w ciągu kilku dni problem z zapachem zostanie rozwiązany.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na domowy ocet jabłkowy z obierków.
Źródło zdjęcia: canva/Aleksej Sarifulin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Źródło: neonet Zapraszamy na nasz Instagram