Jak wybrać w sklepie słodkiego arbuza? Kilka szczegółów ma kluczowe znaczenie
Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, po który warto sięgnąć, gdy zrobi się cieplej. Jak jednak wybrać soczysty i pełen smaku egzemplarz, którego jedzenie będzie przyjemnością? Wiemy, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie. Jedną ze wskazówek będzie rozmiar owocu oraz sprawdzenie... jego dźwięku.
Arbuza można jeść solo, przygotować z niego smaczne koktajle czy lemoniady , a nawet dodać do sałatki . Owoc najlepiej smakuje, gdy jest w sezonie, czyli od lipca do sierpnia. Jednak nawet wtedy, trafić możemy na zbyt wcześnie zebrane, a przez to pozbawione smaku sztuki. Podpowiadamy co zrobić, by unikać zakupu takich arbuzów.
Jak rozpoznać dojrzałego arbuza?
Jest kilka istotnych wskazówek, które świadczą o tym, że owoc jest słodki i idealny do spożycia. Nie trzeba wcale go rozkrawać, by ocenić czy warto go kupić. Wystarczy spojrzeć na skórkę i wykonać kilka prostych czynności.
Skórka musi być błyszcząca i pokryta charakterystycznymi liniami
Pozbawiony uszkodzeń i przebarwień, pełen jaśniejszych paseczków, zwanych przez niektórych pajęczynkami, owoc ma szansę być dojrzały. Jeżeli dodatkowo skórka jest jędrna i odbija światło, jest to jeszcze bardziej prawdopodobne.
Owoc nie może być zbyt mały
Niewielkie i dojrzałe arbuzy to rzadkość. Zazwyczaj pełne smaku i soczyste są owoce, które osiągnęły znaczne rozmiary. Jeżeli obawiamy się, że nie zdołamy zjeść giganta, wybierzmy egzemplarz o średnim rozmiarze.
Spójrzmy na spód i ogonek
Arbuz rośnie, leżąc na ziemi. Od spodu zazwyczaj ma z tego powodu plamę. Im ciemniejszy w tym miejscu będzie, tym lepiej. Najlepiej wybierać owoce o intensywnie żółtej skórce w tym obszarze.
Warto też zwrócić uwagę na ogonek. Wybierajmy owoce, u których jest on suchy i pomaszczony. Taki element świadczy o odpowiednim momencie zebrania. Jeżeli ogonek będzie wciąż zielony, istnieje spora szansa, że arbuz będzie mało słodki.
Sprawdźmy jak brzmi arbuz
Słodkie i idealne do spożycia owoce wydają z siebie głęboki, nieco dudniący dźwięk przypominający odgłos bębenka. Jeżeli po stuknięciu w arbuza placami, usłyszycie właśnie taki odgłos, zabierzcie go do kasy.
Źródło zdjęcia: canva/fotosr Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
-
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: ofeminin, kuchnia.wp