Smakosze.pl
Arbuzada – jak przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę

pixabay.com

Arbuzada – jak przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Arbuzada to pyszna orzeźwiająca i kolorowa lemoniada. Jest idealna do podania, by ugasić pragnienie w gorące dni, na grilla ze znajomymi oraz na rodzinny obiad. Woda uzupełnia wodę w organizmie, a w połączeniu z arbuzem dodatkowo dostarcza wiele cennych witamin. Jak przygotować arbuzadę?

Arbuzada – składniki:

  • 1/4 szklanki cukru,

  • 2 cm kawałek imbiru,

  • 1/4 szklanki wody,

  • sok z 1 limonki,

  • 1 kg arbuza (zważonego ze skórą).

Przygotowanie arbuzady

W rondelku podgrzej cukier i rozpuść go w wodzie. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj syrop przez kolejne 3 minuty, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć.

Obierz skórkę arbuza i usuń pestki. Pokrój miazgę na małe kostki i wymieszaj w misce lub pojemniku blendera. Obierz imbir, posiekaj, zachowując sok.

Dodaj imbir i arbuza, a następnie wlej syrop.

Wszystko wymieszaj, przelej przez sitko do czystego pojemnika lub dzbanka.

Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przechowuj w lodówce do czasu podania.

Propozycja podania arbuzady

Podawaj z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem arbuza. Można rozcieńczyć z Prosecco (aby uzyskać alkoholowy drink) albo dodatkową wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego napoju.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >