Arbuzada – jak przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę
Arbuzada – składniki:
1/4 szklanki cukru,
2 cm kawałek imbiru,
1/4 szklanki wody,
sok z 1 limonki,
1 kg arbuza (zważonego ze skórą).
Przygotowanie arbuzady
W rondelku podgrzej cukier i rozpuść go w wodzie. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj syrop przez kolejne 3 minuty, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć.
Obierz skórkę arbuza i usuń pestki. Pokrój miazgę na małe kostki i wymieszaj w misce lub pojemniku blendera. Obierz imbir, posiekaj, zachowując sok.
Dodaj imbir i arbuza, a następnie wlej syrop.
Wszystko wymieszaj, przelej przez sitko do czystego pojemnika lub dzbanka.
Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przechowuj w lodówce do czasu podania.
Propozycja podania arbuzady
Podawaj z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem arbuza. Można rozcieńczyć z Prosecco (aby uzyskać alkoholowy drink) albo dodatkową wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego napoju.