Smakosze.pl Porady Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty
canva/Africa images

Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

12 marca 2023

Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią.

Sprytne sztuczki, które pomogą wydobyć więcej soku z cytryny

Najprostszą taktyką, która zwiększy ilość uzyskanego kwaśnego płynu, jest masowanie owocu. Wystarczy położyć go na blacie i — delikatnie dociskając — przesuwać przez chwilę do przodu i do tyłu. Pomoże to zmiękczyć owoc i ułatwi pozyskanie soku.

Warto później rozciąć owoc wzdłuż zamiast w poprzek. Cząstki będzie łatwiej złapać, a cięcia prowadzone poza środkiem pomogą przebić się przez niektóre elementy, które w innym wypadku dalej magazynowałyby sok mimo wyciskania.

Zadbajmy też o to, by ocieplić cytrynę przed wydobywaniem z niej soku. Wyjęta prosto z lodówki jest twardsza, a zatem trudniej będzie pozyskać kwaśny płyn. Jeśli owoc jest bardzo zimny, można go nawet włożyć na chwilę do mikrofalówki.

Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

Jak wycisnąć cytrynę bez sprzętu?

Korzystanie z przeznaczonego do pozyskiwania soku sprzętu jest bardzo wygodne. Zwłaszcza, jeśli mówimy o wyciskarkach automatycznych, które w kilka chwil pomogą nam sporządzić duże ilości płynu z owoców.

Nie zawsze jednak mamy pod ręką choćby i plastikowe urządzenie z kontenerkiem. Jak sobie wtedy poradzić? Warto zastosować technikę znaną szefom kuchni. Polega ona na umieszczeniu jednej dłoni pod połówką cytryny i objęciu jej. W tym czasie drugą ściskamy owoc.

W ten sposób do naczynia przecieka jedynie sok — pestki zostają w naszej ręce. Na koniec dobrze jest jeszcze łyżką docisnąć do środka cytryny, by uwolnić ewentualny sok, który pozostał przy samej skórce.

Jak wykorzystać sok z cytryny?

Zastosowań jest znacznie więcej niż najbardziej popularne dodawanie do herbaty. Kwaśny sok stanowi składnik sałatkowego klasyku, czyli sosu winegret . Pomoże też uchronić starte na placki ziemniaki lub jabłka przed ciemnieniem.

Na naszej stronie znajdziecie też wskazówki jak wykorzystać skórki z cytryn . Pomocna z pewnością będzie też technika czyszczenia kuchenki mikrofalowej z zastosowaniem tego owocu.

Wyciskanie soku z cytryny może być prostsze.png
canva/Diana Taliun


Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji
Dietetyk poszedł do Biedronki i wybrał najlepszą bułkę. Nie miał żadnych wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy