Smakosze.pl Porady Jak wyczyścić brudny czajnik?
canva/Alina Shilova

Jak wyczyścić brudny czajnik?

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie na płycie gazowej lub elektrycznej generuje dużo kropel i pryśnięć, które osiadają na innych sprzętach. W efekcie po jakimś czasie czajnik zaczyna być brudny. Wystarczy użyć folii aluminiowej, aby odnowić go do zupełnej czystości.

Z czajnika korzysta się na co dzień, a więc bardzo szybko zaczyna okazywać oznaki użytkowania. Wewnątrz pojawia się mineralny kamień, a na zewnątrz osiada osad z gazu.

Jeśli nie wiesz, jak wyczyścić zabrudzony czajnik, przetestuj poniższą metodę. Z pewnością zachwycisz się łatwym w osiągnięciu efektem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czyszczenie czajnika folią aluminiową

Potrzebować będziesz mleczka czyszczącego, folii aluminiowej, oleju, ręcznika papierowego oraz ściereczki. Te przedmioty znacznie ułatwią proces czyszczenia.

Na początku pokryj całą powierzchnię czajnika mleczkiem, rozprowadź go dokładnie i odstaw naczynie na około 15 minut, aby mleczko mogło zacząć pracować.

Następnie zgnieć folię aluminiową w kulkę i zacznij trzeć nią po czajniku z mleczkiem. Metalowe krawędzie i szorstka faktura ułatwią czyszczenie z tłuszczu i osadu.

Mycie i nabłyszczanie

Gdy pierwszy etap czyszczenia za nami, teraz warto zabrać się za drugi. Spłucz mleczko z czajnika pod bieżącą wodą i osusz go całkowicie ściereczką lub ręcznikiem kuchennym.

Na kawałek papieru wylej odrobinę oleju i zacznij polerować nim metal czajnika. Po chwili będzie błyszczał, jak nowy, a brud nie będzie się do niego łatwo przyklejał.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Czajnik

Źródło zdjęcia: canva/Toru Kimura, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: niebalaganka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy