Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać w kuchni cząber?
canva/Akchamczuk

Jak wykorzystać w kuchni cząber?

1 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Cząber jest ziołem cenionym ze względu na jego walory zdrowotne. Jednak nie sięgamy po niego tak często, jak po majeranek czy nawet oregano. A szkoda, bo potrafi podnieść smak i aromat potraw. Dowiedz się jak wykorzystać w kuchni cząber i miej go zawsze pod ręką.

Cząber jest ziołem, które smakiem i aromatem przypomina tymianek i majeranek, ale jest od nich intensywniejszy i ostrzejszy. Bez problemu rośnie w ogrodzie, gdzie może osiągnąć wysokość nawet do 50-60 cm. Ma dość delikatne gałązki, z niedużymi, wydłużonymi listkami. Latem kwitnie na fioletowo i ma wtedy bardziej intensywny aromat.

Jeśli masz cząber w ogrodzie, możesz ściąć jego gałązki, związać je nicią i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu by wyschły. Wysuszone ziele umieść w słoiku, zakręć go i trzymaj w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wykorzystać w kuchni cząber?

Cząber jest ziołem, które warto używać do doprawiania potraw z roślin strączkowych i kapustnych. To dlatego, że ułatwia on trawienie tych potraw, chroni też przed wzdęciami. Możesz nim więc przyprawić np. fasolkę po bretońsku, grochówkę, bigos czy gołąbki.

Ziołem tym warto doprawiać też inne ciężkostrawne potrawy, np. tłuste mięsa, dania z grzybów. Jego smak dobrze komponuje się z ziemniakami, rybami i serami.

Cząber należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, bo wtedy najbardziej zyskają one na smaku. Lepiej nie rozcierać go w palcach, bo może nadać potrawie gorzkawego posmaku.

Właściwości zdrowotne cząbru

Cząber jest nieoceniony, jeśli chodzi o pozytywne działanie na przewód pokarmowy. Nie tylko pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, wspomagając tym trawienie, ale też zapobiega wzdęciom. Działa także rozkurczowo, przeciwbiegunkowo i łagodząco na stany zapalne układu pokarmowego.

Po cząber warto sięgać także w innych, zdrowotnych aspektach. Ma bowiem działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wzmacnia też organizm, obniża ciśnienie krwi i jest korzystny przy anemii.

Na naszych stronach znajdziesz też inne porady na temat ziół. Dowiesz się np. czy zioła można suszyć w kuchence mikrofalowej , a także poznasz zalety syropu z majeranku .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

fasolka duszona
fasolka duszona

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy