Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-01T223052.031

canva/belchonock i canva/PicturePartners

Czy można suszyć zioła w kuchence mikfrofalowej?

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kuchenka mikrofalowa znajduje się w niemal każdym domu. Okazuje się, że oprócz swojego podstawowego zastosowania możemy ją wykorzystać na wiele innych interesujących sposobów. Możemy m.in. suszyć w niej grzyby lub zioła.

Kuchenka mikrofalowa jest częściową wyposażenia niemal każdej kuchni. Poza podgrzewaniem posiłków możemy wykorzystać ją także na inne interesujące sposoby. Kilka tricków może nieźle zaskoczyć!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy można suszyć zioła w kuchence mikrofalowej?

Suszenie ziół ogrodowych w mikrofalówce to dość nietypowy sposób. Jednak, gdy nie mamy innej możliwości, można z powodzeniem ją wprowadzić w życie.

Aby ususzyć zioła w kuchence mikrofalowej, należy je ułożyć na papierze, a następnie podgrzać z wykorzystaniem najwyższej temperatury przez maksymalnie trzy minuty. Zioła należy obrać mniej więcej co 30 sekund, aby nie dopuścić do ich spalenia. Jak wykorzystać kuchenkę do suszenia grzybów? Odpowiedź poniżej.

apfelkuechle-289183 960 720

Banalny sposób na puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Czy można suszyć grzyby w kuchence mikrofalowej?

Chociaż zdaniem ekspertów najlepszym sposobem na suszenie grzybów, jest zastosowanie specjalnie przeznaczonej do tego suszarki, to gdy nie dysponujemy takim sprzętem z powodzeniem możemy wykorzystać kuchenkę mikrofalową.

Suszenie grzybów w kuchence mikrofalowej będzie przebiegać naprawdę wszystko. Wystarczy je włożyć i podgrzać kuchenkę na maksymalną moc przez ok. 2 -3 minuty. W tym czasie powinna wyparować z nich woda. Grzyby wedle uznania można również dosuszyć na słońcu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Czy można jeść kiełkujący czosnek?

  • Ekspresowa cukinia na ostro na zimę do słoików

  • Cudowny przepis na sok z jeżyn na zimę

źródło: max kuchnie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >

Porady

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >