Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchnii lubczyk?
canva/virginijavaidakaviciene

Jak wykorzystać w kuchnii lubczyk?

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubczyk nie jest ziołem zbyt popularnym w naszej kuchni. A szkoda, bo ma liczne walory zdrowotne i potrafi dodać potrawom smaku. Niestety mało kto wie, jak wykorzystać w kuchni lubczyk. Dlatego podpowiemy wam dziś, do czego warto go dodać i co możecie z niego przygotować.

Lubczyk swoim wyglądem przypomina nieco natkę pietruszki, tylko jest od niej większy, grubszy. Jest orzeźwiający, smakuje jak maggi, bo jest podstawowym składnikiem tej przyprawy. Już w starożytności zaliczano go do naturalnych afrodyzjaków. A preparaty z lubczyku zaleca się dla podniesienia poziomu libido. Jednak zioło to ma też lecznicze działanie, a poza tym świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw.

Ziele to bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach, w których jest lekka gleba. Jego łodygi mogą dorastać do metra wysokości. Latem kwitnie na blado żółto. W kuchni najbardziej ceni się jego liście, w medycynie - korzeń.

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

Liście lubczyku mają ostrawy smak. Świeże lub suszone można dodawać do rosołu i innych zup, np. flaków, grochówki, zupy fasolowej.

Lubczykiem warto też doprawiać sosy pomidorowe i mięsne, a także sałatki, dania z ryb i owoców morza, a także z warzyw (np. szpinaku, kapusty).

Ziele to można dodawać do wypiekanego chleba, a także parzyć z niego relaksującą herbatkę. Trzeba jednak używać lubczyku z umiarem, bo potrafi zdominować smak potrawy.

Lecznicze właściwości lubczyku

Lubczyk korzystnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy. Reguluje też procesy trawienne, hamując nadmierną fermentację w jelitach. Warto więc dodawać go do ciężkostrawnych potraw.

Lubczyk chroni też przed chorobami serca, ma działanie wykrztuśne, wspomaga koncentrację i wzmacnia organizm. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Sprawdź, jak przygotować pastę z lubczyku doskonałą do rosołu , a także, jak zrobić sos na bazie lubczyku .

lubczyk suszony
lubczyk suszony

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy