Jak wykorzystać wodę po gotowanych ziemniakach? Przenigdy jej nie wylewaj

Ziemniaki stanowią wyjątkowo ważny element codziennej diety, dlatego praktycznie każdego dnia nastawia się je do gotowania. Woda, która po nich zostaje, jest wyjątkowo cenna i nie warto jej wylewać. Można przy jej pomocy zrobić pyszne zupy i sosy, wspomagać leczenie kamicy nerkowej, czy okamieniać różne sprzęty. Niżej dokładnie wyjawiamy jej zastosowania.
Woda po gotowaniu ziemniaków wypełniona jest wieloma wartościami odżywczymi, które zostały podczas pichcenia wypłukane z bulw. Nie należy jej marnować, wylewając do zlewu, lecz warto ponownie wykorzystać.
Woda po gotowanych ziemniakach w kuchni
Najlepszym i jednocześnie najsmaczniejszym sposobem na wodę po kartoflach jest jej ponowne użycie do gotowania. Na jej podstawie pysznie wychodzą wszelakie zupy oraz sosy.
W wodzie po ziemniakach znajduje się bowiem ogromna ilość wypłukanej z nich skrobi i smaku. Skrobia zagęszcza dania i nadaje im większej treściwości, a smak poprawia ogólną jakość potrawy.
Naturalny odkamieniacz
W czajniku po dłuższym użytkowaniu pojawia się kamienny osad, wytrącający się z wody. Jego grubość zależy od poziomu twardości wody - im więcej w niej rozpuszczonych związków mineralnych, tym osad szybciej się buduje.
Aby się go pozbyć, wystarczy wlać wodę po ziemniakach do czajnika i doprowadzić ją do wrzenia. Po kilku minutach można ją wylać, a wnętrze naczynia dokładnie wypłukać. Po takiej czynności będzie lśnił jak nowy.
Organiczny nawóz do roślin
Dla osób, które mają w domach wiele roślin doniczkowych, polecamy zastosować wodę po gotowaniu ziemniaków jako nawóz. Pełno w nim minerałów, które korzystnie wpływają na rozwój kwiatów.
W tym celu należy wymieszać wodę po ziemniakach z czystą wodą w proporcji 1 do 1 i podlewać mieszanką rośliny tak, jak zwykle. Po kilku tygodniach odżyją i staną się soczyście zielone.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Źródło zdjęcia: canva/Naked King, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: garneczki; zdrowie.radiozet.pl; o2



































