Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać wodę po gotowanych ziemniakach? Przenigdy jej nie wylewaj
canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Jak wykorzystać wodę po gotowanych ziemniakach? Przenigdy jej nie wylewaj

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki stanowią wyjątkowo ważny element codziennej diety, dlatego praktycznie każdego dnia nastawia się je do gotowania. Woda, która po nich zostaje, jest wyjątkowo cenna i nie warto jej wylewać. Można przy jej pomocy zrobić pyszne zupy i sosy, wspomagać leczenie kamicy nerkowej, czy okamieniać różne sprzęty. Niżej dokładnie wyjawiamy jej zastosowania.

Woda po gotowaniu ziemniaków wypełniona jest wieloma wartościami odżywczymi, które zostały podczas pichcenia wypłukane z bulw. Nie należy jej marnować, wylewając do zlewu, lecz warto ponownie wykorzystać.

Woda po gotowanych ziemniakach w kuchni

Najlepszym i jednocześnie najsmaczniejszym sposobem na wodę po kartoflach jest jej ponowne użycie do gotowania. Na jej podstawie pysznie wychodzą wszelakie zupy oraz sosy.

W wodzie po ziemniakach znajduje się bowiem ogromna ilość wypłukanej z nich skrobi i smaku. Skrobia zagęszcza dania i nadaje im większej treściwości, a smak poprawia ogólną jakość potrawy.

Naturalny odkamieniacz

W czajniku po dłuższym użytkowaniu pojawia się kamienny osad, wytrącający się z wody. Jego grubość zależy od poziomu twardości wody - im więcej w niej rozpuszczonych związków mineralnych, tym osad szybciej się buduje.

Aby się go pozbyć, wystarczy wlać wodę po ziemniakach do czajnika i doprowadzić ją do wrzenia. Po kilku minutach można ją wylać, a wnętrze naczynia dokładnie wypłukać. Po takiej czynności będzie lśnił jak nowy.

Organiczny nawóz do roślin

Dla osób, które mają w domach wiele roślin doniczkowych, polecamy zastosować wodę po gotowaniu ziemniaków jako nawóz. Pełno w nim minerałów, które korzystnie wpływają na rozwój kwiatów.

W tym celu należy wymieszać wodę po ziemniakach z czystą wodą w proporcji 1 do 1 i podlewać mieszanką rośliny tak, jak zwykle . Po kilku tygodniach odżyją i staną się soczyście zielone.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Naked King, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki; zdrowie.radiozet.pl; o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy