Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa
Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca.
Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.
Przepis na znakomity rosół o złotym kolorze
Składniki:
-
3 litry wody
-
450 g antrykotu wołowego
-
5 skrzydełek kurczaka
-
1 indycza szyja
-
1 golonka z indyka
-
1 kacze udo
-
6 suszonych podgrzybków
-
2 większe marchewki
-
2 niewielkie pietruszki
-
pół średniego selera
-
1 większa cebula
-
biała część małego pora
-
1 mały burak (można pominąć)
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
8 ziaren pieprzu
-
1 pęczek natki pietruszki + do podania
-
kilka gałązek lubczyku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić rosół o złotym kolorze? Połączcie kilka rodzajów mięs
Oczyszczone mięsa umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy suszone grzyby, przyprawy w kawałku i wszystkie warzywa. Wrzucamy także świeże zioła. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, usuwając powstające szumy. Odcedzony rosół doprawiamy sola oraz pieprzem . Podajemy z kluskami lub makaronem. Posypujemy także posiekaną natką pietruszki. Smacznego. Wskazówka: jeżeli nie chcecie wkładać świeżych ziół do garnka, możecie je pominąć i na koniec doprawić rosół domową przyprawą maggi . Też będzie smacznie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam przygotować świetny rosół. Spróbujecie koniecznie patentu na bezmięsną wersję rarytasu — będzie idealną bazą do wielu warzywnych zup. Być może też skusi was receptura na r ozgrzewającą odsłonę z dodatkiem chili .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
-
Masz w domu banany? W 10 minut zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Pamiętaj o ważnym detalu