Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa
canva/arfo

Jak zrobić rosół, żeby miał złoty kolor? Trzeba do garnka wrzucić różne rodzaje mięsa

28 października 2022

Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca.

Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.

Przepis na znakomity rosół o złotym kolorze

Składniki:

  • 3 litry wody

  • 450 g antrykotu wołowego

  • 5 skrzydełek kurczaka

  • 1 indycza szyja

  • 1 golonka z indyka

  • 1 kacze udo

  • 6 suszonych podgrzybków

  • 2 większe marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • pół średniego selera

  • 1 większa cebula

  • biała część małego pora

  • 1 mały burak (można pominąć)

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu

  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania

  • kilka gałązek lubczyku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić rosół o złotym kolorze? Połączcie kilka rodzajów mięs

Oczyszczone mięsa umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy suszone grzyby, przyprawy w kawałku i wszystkie warzywa. Wrzucamy także świeże zioła. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, usuwając powstające szumy. Odcedzony rosół doprawiamy sola oraz pieprzem . Podajemy z kluskami lub makaronem. Posypujemy także posiekaną natką pietruszki. Smacznego. Wskazówka: jeżeli nie chcecie wkładać świeżych ziół do garnka, możecie je pominąć i na koniec doprawić rosół domową przyprawą maggi . Też będzie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam przygotować świetny rosół. Spróbujecie koniecznie patentu na bezmięsną wersję rarytasu — będzie idealną bazą do wielu warzywnych zup. Być może też skusi was receptura na r ozgrzewającą odsłonę z dodatkiem chili .

Rosół o złotym kolorze jest znakomity
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy