Smakosze.pl Porady Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?
freeskyline, Getty Images Pro

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana.

Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone.

Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jaka kapusta na gołąbki?

Dla większości osób nie będzie niczym zaskakującym stwierdzenie, że do klasycznych gołąbków najlepiej sprawdza się zwykła biała kapusta - taką, w którą mięsny farsz zawijany był już przez nasze prababcie.

Kupując ją w sklepie czy na targu należy zwrócić uwagę głównie na dwa aspekty tego warzywa. Przede wszystkim liście nie mogą do siebie za bardzo przylegać - w innym wypadku będą one żylaste po ugotowaniu.

Po drugie kapusta musi być zdrowa, bez pleśni czy czarnych plam. Same liście powinny być chrupiące i soczyste. To na jej podstawie często oceniamy jakość dania, dlatego warto, aby była jak najlepsza.

Inne rodzaje kapusty

Do gołąbków można jednak tak naprawdę użyć praktycznie każdej kapusty, jakiej się chce. Szczególnie dobrze smakują z kapustą rzymską, czerwoną, a nawet pekińską.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Podczas zmiękczania liści w garnku z wodą warto skupić się na liściach. Nie należy bowiem dopuścić do ich zbytniego rozgotowania, aby podczas zapiekania czy duszenia w sosie, nie rozpadły się.

Gołąbki
undefined

Źródło: canva.com/jabiru Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy