Jakich produktów nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce?
Masz w domu kuchenkę mikrofalową? Z pewnością, bo to bardzo pomocne urządzenie, zwłaszcza jeśli chcesz coś szybko odgrzać. A wiesz, jakich produktów nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce? Zapoznaj się z tymi informacjami, bo niektóre mogą być wprost niebezpieczne.
Kuchenka mikrofalowa to sprzęt, w który wyposażone jest większość kuchni. Nic dziwnego, bo ułatwia ona życie. Zazwyczaj podgrzewamy w niej posiłki, ale można w niej też jedzenie piec, gotować i rozmrażać. Jednak z niektórymi produktami trzeba uważać. Z którymi?
Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?
Większość z was pewnie już słyszała, że w kuchence mikrofalowej nie należy podgrzewać czy też gotować jajek. Tyczy się to zarówno jajek surowych, jak i ugotowanych. A to dlatego, że pod skorupką może powstać na tyle wysokie ciśnienie, że spowoduje wybuch jajka.
W mikrofali nie zaleca się też podgrzewać surowego mięsa. Sprzęt ten nie ogrzewa równomiernie, co może być przyczyną zatrucia pokarmowego.
Do kuchenki mikrofalowej lepiej też nie wkładać ostrej papryki. Po otwarciu drzwiczek może was bowiem sparaliżować gaz pieprzowy, który się z niej ulotni.
Jeśli z jakiegoś powodu chcielibyście podgrzać w mikrofali owoce, to też lepiej tego nie róbcie. Winogrona czy cytrusy mogą po prostu wybuchnąć.
Innymi produktami spożywczymi, których nie warto podgrzewać w mikrofali, są: ryby, chleb, ryż, grzyby, buraki, szpinak, seler, olej, masło. Co prawda nie wybuchają, ale dużo tracą na smaku i mogą stać się przyczyną zatrucia pokarmowego.
Tych sprzętów nie wkładaj do mikrofali
Przy okazji warto wspomnieć o naczyniach i przedmiotach, które też nie są przeznaczone do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Należy do nich większość plastikowych pojemników i sztućców (chyba że na opakowaniu oznaczono, że można ich używać w mikrofali), naczyń i sztućców metalowych, zastawy ze złoceniami, folii aluminiowej, pojemników ze styropianu, papierowych torebek i serwetek.
Należy też pamiętać, by nie wkładać do mikrofalówki posiłków w zamkniętych pojemnikach — mogą wybuchnąć, a także, by nie włączać pustej kuchenki — może dojść do uszkodzenia sprzętu.
Na naszej stronie znajdziesz też porady na temat tego, jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową, a także, jak podgrzewać jedzenie w mikrofali.
Źródło zdjęcia: canva/antpkr Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: gotowanie.onet