Jakie naczynia nadają się do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce?
Mikrofalówka potrafi znacznie przyspieszyć podgrzewanie jedzenia. Aby bezpiecznie z niej skorzystać, jedzenie należy umieścić w odpowiednim naczyniu. Sprawdźcie, na co należy uważać. Koniecznie należy wystrzegać się korzystania z niektórych opakowań z tworzyw sztucznych.
Niedawno pisaliśmy o skutecznym sposobie na oczyszczenie mikrofalówki z brudu i przykrych zapachów. Tym razem na tapet bierzemy naczynia, które wykorzystujemy do odgrzewania potraw. Okazuje się, że tylko niektóre z nich pozwolą nam przeprowadzić proces bez szkody dla zdrowia.
W co włożyć jedzenie, które trafi do mikrofalówki?
Posiłki przeznaczone do ogrzania w urządzeniu powinny zostać ułożone w szklanych lub ceramicznych naczyniach pozbawionych złoceń i metalowych elementów. Wybrane przez nas pojemniki powinny być odkryte. Jeżeli obawiamy się o zabrudzenia, użyjmy specjalnej osłonki do podgrzewania w mikrofali.
Potrawy możemy także umieścić w plastikowych pojemnikach oznaczonych przez producenta jako bezpieczne do takiego zastosowania. Stosowny symbol powinien znajdować się na wieczku lub denku takiego opakowania.
Jakich naczyń nie należy umieszczać w mikrofalówce?
W mikrofalówce nie mogą znaleźć się pojemniki ze styropianu, w które często pakowane jest jedzenie na wynos. Pod wpływem temperatury styropian wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje. Może się też stopić.
Unikajmy również plastikowych opakowań, które nie mają informacji na temat ich potencjalnego wykorzystania do podgrzewania żywności w mikrofalówce. Wkładając je, również ryzykujemy stopnienie. Nieskazane jest również umieszczanie w mikrofalówce naczyń drewnianych. Wrząca woda może przyczynić się do późniejszego ich pękania.
Pamiętajmy, że przy ogrzewaniu potraw nie możemy stosować folii aluminiowej — może się ona zapalić i spowodować uszkodzenie urządzenia. Z tego samego powodu nie umieszczajmy w mikrofalówce jedzenia w metalowych garnkach.
Źródło zdjęcia: canva/dlerick
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?
Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał
Źródło: kuchenny