Smakosze.pl Porady Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź
canva/Yuri Iluhin

Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź

19 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gulasz jest prostym daniem jednogarnkowym, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowy jest rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzenia. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Danie będzie idealne na rodzinny obiad i zachwyci smakiem każdego.

Gulasz możemy przyrządzić na samym mięsie, warto jednak wzmocnić jego smak odpowiednimi dodatkami. Papryka czerwona, pomidory, grzyby, marchewka i cukinia to warzywa, które doskonale łączą się z duszoną wieprzowiną i wołowiną.

Nie każdy kawałek wołowiny i wieprzowiny nadaje się na gulasz. Danie wymaga mięsa, które będzie miało przerosty tłuszczu i włókien . To właśnie one są nośnikiem smaku, a w trakcie gotowania tworzą pełen smaku sos. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?

Samo mięso na gulasz musimy dobrze przygotować. Zrezygnujmy z solenia wieprzowiny i wołowiny przed duszeniem. Dodajmy przyprawy i cebulę, zalejmy gorącą wodą i duśmy do miękkości. Dopiero wtedy dodajemy inne składniki. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Do dania jednogarnkowego wybierzmy tłuste kawałki wołowiny lub wieprzowiny.

Dobre mięso to sekret doskonałego gulaszu

Jeśli chcesz przygotować gulasz z mięsa wołowego, koniecznie wybierz kawałki z widocznym tłuszczem i przerostami. Z takiego mięsa utworzy się gęsty i bardzo aromatyczny sos. Do gulaszu wołowego najlepiej sprawdzi się pręga, karkówka, goleń, łopatka, czy udziec.

Jeśli natomiast chcesz ugotować gulasz wieprzowy, kieruj się tą samą zasadą. Z chudego mięsa danie nie będzie smaczne. Karkówka wieprzowa, goleń, łopatka, udziec to najlepsze rodzaje wieprzowiny, dzięki którym sos będzie gęsty, aromatyczny, a samo mięso delikatne i soczyste.

Jak zrobić idealny gulasz? Poznaj proste triki, dzięki którym danie będzie przepyszne

Mięso przed gotowaniem pokrój w drobną kostkę i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Na tym etapie zrezygnuj z doprawiania wieprzowiny i wołowiny solą. Sól zamyka pory w mięsie, przez co danie będzie się o wiele dłużej gotować. Mięso będzie twarde, a sos mało aromatyczny.

Do mięsa koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Te przyprawy doskonale wzmacniają smak zarówno wołowiny, jak i wieprzowiny. Nie zapomnij również o podsmażonej na maśle cebuli, która duszona z mięsem doda charakteru i dzięki niej sos będzie gęsty bez dodatku mąki.

Mięso z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalej gorącą wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeśli dolejesz zimną wodę, włókna mięsa obkurczą się, a wieprzowina i wołowina będą twarde.

Jak szybko rozmrozić mięso? Każdy rodzaj mięsa wymaga odpowiedniego rozmrażania, w przeciwnym wypadku namnożą się na nim chorobotwórcze bakterie. Sprawdź również, dlaczego bigos wychodzi gorzki .

Jakie mięso na gulasz
canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy