Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź
Gulasz jest prostym daniem jednogarnkowym, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowy jest rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzenia. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Danie będzie idealne na rodzinny obiad i zachwyci smakiem każdego.
Gulasz możemy przyrządzić na samym mięsie, warto jednak wzmocnić jego smak odpowiednimi dodatkami. Papryka czerwona, pomidory, grzyby, marchewka i cukinia to warzywa, które doskonale łączą się z duszoną wieprzowiną i wołowiną.
Nie każdy kawałek wołowiny i wieprzowiny nadaje się na gulasz. Danie wymaga mięsa, które będzie miało przerosty tłuszczu i włókien . To właśnie one są nośnikiem smaku, a w trakcie gotowania tworzą pełen smaku sos. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?
Samo mięso na gulasz musimy dobrze przygotować. Zrezygnujmy z solenia wieprzowiny i wołowiny przed duszeniem. Dodajmy przyprawy i cebulę, zalejmy gorącą wodą i duśmy do miękkości. Dopiero wtedy dodajemy inne składniki. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Do dania jednogarnkowego wybierzmy tłuste kawałki wołowiny lub wieprzowiny.
Dobre mięso to sekret doskonałego gulaszu
Jeśli chcesz przygotować gulasz z mięsa wołowego, koniecznie wybierz kawałki z widocznym tłuszczem i przerostami. Z takiego mięsa utworzy się gęsty i bardzo aromatyczny sos. Do gulaszu wołowego najlepiej sprawdzi się pręga, karkówka, goleń, łopatka, czy udziec.
Jeśli natomiast chcesz ugotować gulasz wieprzowy, kieruj się tą samą zasadą. Z chudego mięsa danie nie będzie smaczne. Karkówka wieprzowa, goleń, łopatka, udziec to najlepsze rodzaje wieprzowiny, dzięki którym sos będzie gęsty, aromatyczny, a samo mięso delikatne i soczyste.
Jak zrobić idealny gulasz? Poznaj proste triki, dzięki którym danie będzie przepyszne
Mięso przed gotowaniem pokrój w drobną kostkę i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Na tym etapie zrezygnuj z doprawiania wieprzowiny i wołowiny solą. Sól zamyka pory w mięsie, przez co danie będzie się o wiele dłużej gotować. Mięso będzie twarde, a sos mało aromatyczny.
Do mięsa koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Te przyprawy doskonale wzmacniają smak zarówno wołowiny, jak i wieprzowiny. Nie zapomnij również o podsmażonej na maśle cebuli, która duszona z mięsem doda charakteru i dzięki niej sos będzie gęsty bez dodatku mąki.
Mięso z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalej gorącą wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeśli dolejesz zimną wodę, włókna mięsa obkurczą się, a wieprzowina i wołowina będą twarde.
Jak szybko rozmrozić mięso? Każdy rodzaj mięsa wymaga odpowiedniego rozmrażania, w przeciwnym wypadku namnożą się na nim chorobotwórcze bakterie. Sprawdź również, dlaczego bigos wychodzi gorzki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gyrosowe kotlety schabowe. Obiadowy przebój dla całej rodziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama