Smakosze.pl
Jak zrobić napar z goździków?

canva/Drbouz

Jak zrobić napar z goździków? Mamy niezawodny przepis

19 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Napar z goździków jest aromatyczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a regularne sięganie przynosi wiele korzyści. Podpowiadamy, jak skorzystać z dobroczynnych właściwości przyprawy.

Regularne spożywanie naparu z goździków niesie ze sobą szereg korzyści. Zawarty w przyprawie eugenol wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napój będzie, więc pomocny podczas przeziębienia czy grypy.

Pierniczki Anny Lewandowskiej

Lewandowska robi pierniczki inaczej niż wszyscy. Wykorzystuje dwie mąki

CZYTAJ DALEJ

Substancje, w które obfitują goździki są w stanie łagodzić bóle i wspierać działanie układu pokarmowy m.in. poprawiając stan żołądka czy wątroby. Spożycia naparu jednak powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Przepis na prozdrowotny napar z goździków

Dawkowanie specyfiku jest proste. Dziennie wypijamy do 3 porcji, każdą o objętości 100 ml. Najlepiej raczyć się ciepłym płynem, więc poniżej podajemy produkty potrzebne do przygotowania pojedynczej porcji.

Składniki:

  • 100 ml wrzątku

  • 1 łyżeczka goździków w całości lub mielonych

Przygotowanie naparu z goździków jest proste. Znamy dwa sposoby

Wybór metody zależał będzie od tego, w jakiej postaci goździki kupimy. Z całymi bowiem będziemy postępować nieco inaczej niż z wersją mieloną. W obu przypadkach przygotowanie nie jest skomplikowane.

Jak zrobić napar z goździków mielonych?

Przyprawę wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na 10 minut. Spożywamy po delikatnym przestudzeniu.

Jak zrobić napar z goździków w całości?

Goździki umieszczamy w sitku do zaparzania i zawieszamy je na szklance. Wlewamy gorącą wodę i pozostawiamy całość na 7 minut. Wyjmujemy przyprawę, mieszamy i wypijamy, gdy nieco ostygnie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne napary. Polecamy pyszna zimową herbatę — również zawiera goździki. Być może też skusi was prosta receptura na aromatyczne złote mleko, czyli ajurwedyjski napój na bazie kurkumy.

Wiemy, jak zrobić napar z goździków

canva/scoutgirl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >