Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2022 14:40

Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe

Jak szybko rozmrozić mięso? 1 metoda bije na głowę pozostałe
canva/ Ahanov Michael

Jak szybko rozmrozić mięso? Zamrożone mięso najszybciej rozmrozisz w misce z zimną wodą. To najlepsza i najszybsza metoda prawidłowego rozmrażania wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Masa osób wsadza mięso do gorącej wody. W żadnym wypadku tak nie rób. Rozmrażanie mięsa w ten sposób grozi zatruciem.

Niektórzy rozmrażają mięso w mikrofalówce, inni przekładają na talerz i zostawiają na kuchennym blacie. Metod na rozmrażanie mięsa jest bardzo wiele. Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepszą metodą jest wstawienie mięsa do miski z koniecznie zimną wodą. Wodę należy wymieniać co pół godziny.

Nigdy nie rozmrażaj mięsa zostawiając go na kuchennym blacie lub wkładając do miski z ciepłą wodą. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje namnażanie się chorobotwórczych bakterii w zatrważającym tempie. Takim mięsem możesz się bardzo poważnie zatruć. Jak szybko rozmrozić mięso?

Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie mrozić. Ten błąd również może być opłakany w skutkach. Kilkukrotnie zamrażane i rozmrażane mięso nie nadaje się do spożycia, a zjedzenie nawet małej ilości produktu grozi bardzo poważnym zatruciem pokarmowym.

Jak szybko i dobrze rozmrozić mięso? Poznaj najlepszą metodę

Zamrożone mięso w woreczku przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na kuchenny blat. Porcja mięsa o wadze 500 g powinna rozmrozić się w ciągu dwóch godzin. Co pół godziny wymieniaj wodę, żeby mięso rozmrażało się stopniowo w niskiej temperaturze.

Rozmrażanie mięsa w misce z zimną wodą jest najlepszą metodą. Mięso rozmrażane jest stopniowo, dzięki czemu nie namnożą się w nim bakterie i nie będzie twarde po obróbce termicznej.

Jak jeszcze rozmrozić mięso? Możesz wykorzystać lodówkę lub mikrofalówkę, jednak mają swoje minusy

Mięso przełóż z zamrażalnika do lodówki. Zamrożony kawałek wołowiny, wieprzowiny, czy drobiu rozmrozi się równomiernie, jednak proces ten będzie trwał kilkanaście godzin, czasem nawet dobę. Jeśli chcesz rozmrozić mięso w ten sposób, wyjmij je z zamrażalnika dzień przed przygotowywaniem obiadu.

Mięso możesz również rozmrozić w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Ta metoda jednak ma swoje minusy- mięso będzie rozmrożone nierównomiernie. Brzegi będą ciepłe i miękkie, środek może być jeszcze twardy i zamrożony. Mikrofalówka nadaje się więc do mniejszych porcji mięsa.

Dowiedz się również, dlaczego nie można myć jajek przed włożeniem ich do lodówki. W tym artykule natomiast poznasz najlepsze metody na rozłupanie orzechów bez dziadka do orzechów.

jak rozmrozić mięso
canva/enzodebernardo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: