Smakosze.pl Produkty Jakie właściwości mają liście chrzanu?
AlexanderZam, Getty Images

Jakie właściwości mają liście chrzanu?

19 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chrzan ma bardzo bogatą historię w kontekście używania go przez człowieka na przestrzeni tysięcy lat. Dawniej wykorzystywano jego zdolności bakteriobójcze i grzybobójcze, aby zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej. Dlatego zawijano w liście, chociażby mięso.

Dzisiaj największą popularnością cieszy się starty korzeń chrzanu, który stanowi wspaniały dodatek podkreślający smak kiełbas, pieczeni, zup czy sosów. Jeśli chcesz jednak wykorzystać pełen potencjał tej rośliny, powinieneś zacząć stosować w gotowaniu także jej liście.

Liście chrzanu pełne są witamin

Liście chrzanu są prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nastrój, usprawniają sprawność intelektualną, a także zmniejszają napięcie nerwowe. Duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C również budzi podziw.

Witamina C jest bowiem silnym antyoksydantem, który każdego dnia należy dostarczać wraz z pokarmem do organizmu. Poza ochroną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników poprawia działanie układu odpornościowego, a także poprawia wygląd skóry.

Skąd pochodzi ostry smak chrzanu?

Przyzwyczailiśmy się, że pikantność wynika z obecności kapsaicyny w ostrych papryczkach. Chrzan jej jednak nie zawiera - zamiast niej posiada za to synigrynę, czyli glikozyd o silnym działaniu antybiotycznym, grzybobójczym oraz bakteriobójczym.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Synigryna wspomaga pracę układu pokarmowego, pobudzając produkcję kwasu żołądkowego, ułatwia wykrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, rozgrzewa i odkaża. Właśnie dlatego należy jeść duże ilości chrzanu, gdy organizm atakowany jest przez patogeny.

Źródło: Nataliia Mysak, Getty Images

Jak wykorzystać liście chrzanu w gotowaniu?

Jednym z najlepszych sposobów na użycie liści, jest zawinięcie w nie długo dojrzewającego sera, który ciężko zjeść w krótkim czasie. Liście ochronią ser przed dostępem bakterii i pleśni, co wydłuży jego datę przydatności. W liście zawinąć można również szynkę czy warzywa.

Kolejną metodą, która ułatwi pieczenie chleba, nada mu ciekawego aromatu i również wydłuży przydatność do spożycia, jest wyłożenie blachy liśćmi, jak papierem do pieczenia. W czasie pieczenia pieczywo jest nawilżane i aromatyzowane przez chrzan, co docenią najwięksi smakosze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; bebenista.wordpress.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy