Jola pokazała przepis na surówkę kopenhaską. Do domowego obiadu nie podasz nic lepszego
Surówka to podstawa niejednego obiadu. Dlatego poznaj przepisz Internetu, a surówka kopenhaska na pewno zaskoczy twoich domowników. Nie tylko odmieni zwykłe danie, ale też sprawi, że rodzina nie pomyśli nawet o innym dodatku. Koniecznie poznaj przepis i zrób ją na obiad.
Surówka kopenhaska lepsza niż inne
Mizeria, surówka z kapusty, a nawet ta z marchewki to jedne z tradycyjnych, a przy tym ulubionych dodatków obiadowych wielu Polaków. Ich smak znamy wszyscy, ale po dłuższym czasie nawet ten najlepszy może się po prostu znudzić. Na szczęście Internet jest pełen ciekawych i sprawdzonych przepisów.
Właśnie w taki sposób znaleźliśmy ten na surówkę kopenhaską. Swoim przepisem podzieliła się popularna wśród wielu gospodyń pani Jola. Od lat prowadzi na YouTubie kanał pod nazwą - Kuchnia Joli , gdzie publikuje autorskie przepisy. Z jej pomocą tę smaczną surówkę przygotujesz łatwo i szybko, a to przecież najważniejsze cechy. Dokładną instrukcję przygotowania poznasz w dalszej części artykułu.
Co będzie ci potrzebne?
Surówkę kopenhaską przygotujesz z tanich produktów. Większość z nich to warzywa, które nie kosztują wiele, ale to właśnie one dostarczą cenne witaminy i minerały. Ponadto potrzebne będą również przyprawy. Wszytkie składniki wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie przed zakupami, a żadnego z nich nie pominiesz.
Składniki:
- 1 mała sałata lodowa
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
- sól
Surówka kopenhaska - przepis
Umytą sałatę drobno posiekaj w paski i przełóż je do miski. Marchewki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wsyp je do miski wraz z drobno posiekaną cebulę w kostkę.
Ogórki konserwowe również zetrzyj na tarce i dodaj je do pozostałych składników. Pęczki szczypioru i pietruszki umyj, a następnie drobno posiekaj.
Do małej miski dodaj jogurt naturalny, musztardę oraz wsyp pieprz, sól. Całość wymieszaj na jednolity sos. Dodaj go wraz z posiekanymi natkami do warzyw w misce. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj na obiad. Sprawdź także, co przygotować z marchewki na obiad oraz zobacz, jaki chleb jest najzdrowszy .