Smakosze.pl Przepisy Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej
Fot. facebook.com/cookrate.polska

Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej

15 sierpnia 2024

Ten przepis pozwala wydobyć niezwykłe właściwości zwykłego mięsa mielonego. Zmienia je bowiem w pieczeń, którą przygotowuje się banalnie, ale która na stole wygląda obłędnie. Tak też zresztą smakuje.

Pieczeń z mięsa mielonego

Mówcie co chcecie o kotletach mielonych , ale czasem nawet najbardziej zagorzali zwolennicy tradycyjnych obiadów potrzebują od nich chwili wytchnienia. Cóż z tego, skoro to uniwersalne (a przy tym tanie) mięso jest czasem jedynym pod ręką, z którego da się zrobić sycący i treściwy obiad .

Wtedy z pomocą przychodzą sposoby takie jak ten. Przepis jest banalny i szczerze powiedziawszy tylko kilka dodatków różni masę mięsną na to danie od zwykłego mielonego. Inna forma podania pozwala jednak na różnego rodzaju eksperymenty. Podobny klops można przygotować także w wersji zapieczonej w cieście , a także w różnych mieszankach warzywnych.

zapieczony klops
Fot. facebook.com/cookrate.polska
Nie znam lepszego przepisu na zupę owocową. Dokładnie taką samą robiła moja babcia

Faszerowane mielone

Dla łatwości serwowania warto piec podobne mięso w jednorazowych foremkach. Ilustracje w tym tekście pochodzą z kanału Cookrate.Polska, gdzie pokazana jest metoda na samodzielne przygotowanie takiej foremki z folii aluminiowej składanej i zawijanej wokół keksówki.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 3 duże cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 120 g żółtego sera
  • 2-3 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 30 g bułki tartej
  • Sól, pieprz

Pieczemy mięso mielone

Cebulę kroimy w pióra i wysypujemy nią dwie jednorazowe foremki aluminiowe. Dobrze jest, jeśli warstwa luźno ułożonej cebuli ma 2-3 centymetry. Zostawiamy trochę cebuli na koniec, do obłożenia brzegów.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o drobnych okach, podobnie żółty ser. Ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku . Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy ogórki i ser. Bułkę dokładnie wyciskamy z mleka i również wrzucamy do miski.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa . Formujemy z niej dwa podłużne klopsy wielkości odpowiedniej do foremek do pieczenia.

Klopsy układamy delikatnie na pierzynce z cebuli. Pozostałą cebulą okładamy mięso z brzegów. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso musi się stać rumiane z zewnątrz. Delikatnie wyjmujemy je z foremek, by nie zepsuć cebulowej pierzynki.

Wypróbuj też przepisy na pomysłową zupę oraz poznaj zalety niezwykłego napoju .

foremka z alufolii
Fot. facebook.com/cookrate.polska
Znajomy restaurator zdradził jak odstrasza osy. Odganianie ich od jedzenia skończyło się raz na zawsze
Taki obiad z ciasta francuskiego podam 15 sierpnia. Przepis jest banalny, a efekt powala
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy