Smakosze.pl Porady Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób
canva/Patrycja Strozka

Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób

24 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Na obiad robisz gołąbki? Sprawdź, jak błyskawicznie zmiękczyć liście kapusty bez gotowania. Liście będą idealnie miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania farszu. Sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków bez grama wody pokochały miliony Polaków.

Bez względu na to, czy przyrządzamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, z kaszą, grzybami, czy warzywami, na początku musimy przygotować kapustę. Liście muszą być jędrne, miękkie i elastyczne, żeby nie popękały podczas zawijania farszu.

Wiele osób zmiękcza kapustę na gołąbki w tradycyjny sposób, czyli gotując całą główkę w gorącej wodzie. Ta metoda jest dość czasochłonna i wymaga sporo pracy. Kapustę musimy obrócić, żeby równomiernie zmiękła, a po gotowaniu ostudzić i wysuszyć wszystkie liście.

Kapustę na gołąbki zmiękczymy o wiele szybciej i sprawniej, wykorzystując popularne urządzenie do podgrzewania i rozmrażania jedzenia. To najlepszy sposób, który cieszy się coraz większą popularnością.

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w mikrofalówce w kilka minut

Z kapusty na gołąbki wytnij głąb, następnie włóż warzywo w całości do mikrofalówki. Nastaw urządzenie na maksymalną moc grzania.

Po około 6-7 minutach liście będą idealnie miękkie i elastyczne. To najlepszy i najszybszy sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków. Liści nie musisz ani studzić, ani osuszać. Po wyjęciu z mikrofalówki będą gotowe do zawijania farszu.

Jak jeszcze zmiękczyć liście bez gotowania?

Mało kto wie, że liście można zmiękczyć również w zamrażarce. Wystarczy, że wytniesz głąb, kapustę owiniesz folią spożywczą i wstawisz do urządzenia. Po 24 godzinach liście będą miękkie.

Kapustę zmiękczysz również w piekarniku. Warzywo włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Po 30 minutach natnij folię i odczekaj, aż kapusta ostygnie.

Dowiedz się również, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, żeby zawsze były soczyste . Płaczesz podczas krojenia cebuli? Wystarczy jedna sztuczka, a warzywo nie będzie wydzielać enzymów odpowiedzialnych za podrażnienie oczu. Tu sprawdzisz, jak kroić cebulę bez łez.

gołąbki
canva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy