Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?
Rabarbar to warzywo, które w maju dość często gości na naszych stołach. Chociaż zawiera w sobie wiele cennych składników, to nie powinniśmy jednak sięgać po niego codziennie. Warzywo zawiera bowiem szkodliwy w dużych ilościach kwas szczawiowy .
Kiedy nie sięgać po rabarbar?
Dlaczego nie powinniśmy zbyt często jeść rabarbaru? Warzywo zawiera bowiem kwas szczawiowy, którego zbyt duża ilość w diecie może niestety skutkować wypłukaniem wapna z organizmu .
Rabarbaru powinny przede wszystkim unikać osoby, które borykają się z chorobami nerek oraz reumatyzmem . Najwięcej kwasu szczawiowego zawierają surowe łodygi rabarbaru , natomiast jego zawartość tuż po obróbce termicznej zmniejsza się o prawie połowę.
Warto podkreślić, że kwas szczawiowy można znaleźć w innych wiosennych przysmakach między innymi w szczawiu oraz szpinaku. O tym, w jaki sposób można zneutralizować jego szkodliwe działanie przeczytacie w tym artykule . Poniżej prezentujemy natomiast korzyści płynące ze spożywania rabarbaru.
Jakie są zalety rabarbaru?
Rabarbar może ma także wiele zalet. Warzywo z powodzeniem mogą stosować osoby będące na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne . Zawiera również sporo błonnika oraz cennego dla naszej tarczycy jodu.
Warzywo ma również zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Łagodzi uciążliwe zaparcia, oczyszcza jelita oraz reguluje poziom glukozy we krwi. W jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?
Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?
Rabarbar można w naprawdę wszechstronny sposób wykorzystać w kuchni. Lekko kwaskowate warzywo wręcz idealnie podkreśli smak ciast, tart i innych deserów . Doskonale sprawdzi się również w formie kompotu lub musu.
Warzywo świetnie komponuje się z truskawkami. Warto je razem zmiksować np. w formie pysznego musu lub koktajlu . Świetnie sprawdza się również w wersji wytrawnej. Pasuje m.in. do pieczonego tuńczyka.
Polecamy przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem, znajdziesz go pod tym linkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnik zdrowie/ mądre żywienie/ sekrety-zdrowia.org