Smakosze.pl Dieta Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?
canva/LeonLON

Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?

1 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Rabarbar to warzywo, które w maju dość często gości na naszych stołach. Chociaż zawiera w sobie wiele cennych składników, to nie powinniśmy jednak sięgać po niego codziennie. Warzywo zawiera bowiem szkodliwy w dużych ilościach kwas szczawiowy .

Kiedy nie sięgać po rabarbar?

Dlaczego nie powinniśmy zbyt często jeść rabarbaru? Warzywo zawiera bowiem kwas szczawiowy, którego zbyt duża ilość w diecie może niestety skutkować wypłukaniem wapna z organizmu .

Rabarbaru powinny przede wszystkim unikać osoby, które borykają się z chorobami nerek oraz reumatyzmem . Najwięcej kwasu szczawiowego zawierają surowe łodygi rabarbaru , natomiast jego zawartość tuż po obróbce termicznej zmniejsza się o prawie połowę.

Warto podkreślić, że kwas szczawiowy można znaleźć w innych wiosennych przysmakach między innymi w szczawiu oraz szpinaku. O tym, w jaki sposób można zneutralizować jego szkodliwe działanie przeczytacie w tym artykule . Poniżej prezentujemy natomiast korzyści płynące ze spożywania rabarbaru.

Jakie są zalety rabarbaru?

Rabarbar może ma także wiele zalet. Warzywo z powodzeniem mogą stosować osoby będące na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne . Zawiera również sporo błonnika oraz cennego dla naszej tarczycy jodu.

Warzywo ma również zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Łagodzi uciążliwe zaparcia, oczyszcza jelita oraz reguluje poziom glukozy we krwi. W jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Rabarbar można w naprawdę wszechstronny sposób wykorzystać w kuchni. Lekko kwaskowate warzywo wręcz idealnie podkreśli smak ciast, tart i innych deserów . Doskonale sprawdzi się również w formie kompotu lub musu.

Warzywo świetnie komponuje się z truskawkami. Warto je razem zmiksować np. w formie pysznego musu lub koktajlu . Świetnie sprawdza się również w wersji wytrawnej. Pasuje m.in. do pieczonego tuńczyka.

Polecamy przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem, znajdziesz go pod tym linkiem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ mądre żywienie/ sekrety-zdrowia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy