Smakosze.pl

Pixabay /stebepb

Dlaczego warto jeść 2 banany dziennie?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Są smaczne, zdrowe i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Eksperci uważają, że warto jeść dwa te owoce dziennie. Powód? Ogromne korzyści dla naszego organizmu!

Korzyści z jedzenia dwóch bananów dziennie

Według Brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia każda dorosła osoba może zjeść dwa banany dziennie. Są one bowiem cennego dla naszego organizmu potasu, a taka porcja tych owoców zapewni nam jej optymalną dzienną dawkę!

Przecięty banan zawiera bowiem 450 mg potasu. Dorośli ludzie powinni spożywać ok. 3500 mg tego pierwiastka dziennie. Nie należy jednak przekraczać tej liczby, ponieważ zbyt duża ilość potasu w organizmie może być również szkodliwa dla naszego zdrowia.

Banany są w dodatku jednymi z nielicznych produktów, które możemy zjeść nawet przed snem! A wręcz powinniśmy tak zrobić, ponieważ owoce te pozwalają nam się jeszcze lepiej zrelaksować i znacznie poprawiają jakość naszego nocnego wypoczynku. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule . Jakie inne korzyści płyną z regularnego spożywania bananów? Poniżej śpieszymy z odpowiedzią!

Prozdrowotne zalety bananów

W bananach znajdują się substancje, które neutralizują kwasy żołądkowe. Dlatego są one szczególnie polecane osobom, zmagającym się z m.in. z refluksem oraz uciążliwą zgagą.

Natomiast zawarty w bananach potas działa odwadniająco. Dzięki regularnemu spożywaniu tego składnika, w naszym organizmie nie zatrzyma się żadna zbędna woda. Dlatego ten owoc jest także bazą pewnej bijącej rekordy diety!

Na czym polega dieta bananowa?

Zdaniem dietetyków, banany powinny być składnikiem każdej zbilansowanej diety. Same również wspomagają odchudzanie. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się opracowana w Japonii dieta bananowa.

Czterodniowa kuracja odchudzająca uwzględnia nie tylko jedzenie bananów, ale również naukę, jak nie objadać się do syta (tylko 80%), co pozwoli uzyskać wymarzoną sylwetkę! 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medme/ wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >